Zašto moja curica nije ista kao i svi njezini vršnjaci?

Imam curicu od četiri i pol godine. U svojoj je skupini među mlađima, razlika od šest mjeseci, išla je ranije u skupinu. Tete su primijetile da se nigdje ne uključuje u igru, svugdje malo pogleda i samo nakratko se s nečim poigra. Ne ide joj oblačenje i obuvanje cipela. Ponekad ne želi ni na spavanje. Otkako se rodila, svega se boji – stranaca, bicikla, tobogana. Ako nešto ne može napraviti odmah počne plakati. Crta još uvijek neke početne likove. Ali, jako je rano naučila sve boje, životinje i sve odlično pamti. Jako je pametna, ali neke osnovne stvari su joj teške za naučiti. Zašto drugi znaju, a ona ne zna? Tete i nas i nju stalno pritišću i ona sad ne želi ponekad u vrtić i na spavanje. Voli igre uloga, tj. pretvaranja u nešto. Kod kuće se zna igrati s prijateljima. Molim pomoć!

Poštovana,

djeca su po svojoj prirodi vrlo zainteresirana, znatiželjna i žele učiti. Osim ako imaju neku teškoću (koja možda Vama i odgajateljima u vrtiću nije vidljiva) a koja ih spriječava da sudjeluju u aktivnostima, usvajaju nova znanja i vještine.

Čini mi se da se kod Vaše djevojčice radi upravo o tome. Iz Vašeg pitanja nije vidljivo kako su prošli trudnoća i porod te najraniji razvoj Vašeg djeteta. Te bi informacije bile vrlo vrijedne kako bih stekla bolji uvid u cjelokupnu situaciju.

Savjetujem Vam da potražite pomoć stručnjaka (defektolog, psiholog) koji će napraviti razvojnu procjenu djeteta te Vam pomoći konkretnim savjetima.

Ako ste u mogućnosti naručite se u naš Kabinet. Tek kada otkrijete uzroke navedenih ponašanja moći ćete kvalitetnije pomoći djevojčici.