Kako uvoditi namirnice bebi koja ima dijagnosticiran refluks?

Poštovana, mama sam tromjesečne djevojčice s dijagnosticiranim refluksom. Gastroenterolog je predložio da nakon 17. tjedna krenemo s dohranom. Možete li mi savjetovati s kojim namirnicama bi, obzirom da postoji refluks, bilo poželjno krenuti te koje je uputno izbjegavati (prvenstveno zbog eventualnog utjecaja na lučenje kiseline) te gdje (literatura ukoliko postoji) mogu pronaći pouzdan “vodič” za upoznavanje prilagođene prehrane. Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru.

Poštovana,

na žalost, teško vam mogu dati konkretan savjet. Djeca kojoj je dijagnosticiran refluks različito reagiraju na namirnice, nemaju svi reakciju na istu hranu. Stoga bi bilo najbolje da pokušate redom uvesti što više namirnica.

Dohranu možete započeti kuhanim voćem (npr. kruška) ili povrćem (npr. mrkva). S oprezom uvodite/izbjegavajte: starije meso (npr. govedina, svinjetina), kravlje mlijeko, rajčice i zaslađene kašice. To su namirnice koje najčešće pogoršavaju simptome.

Osim na vrste namirnica pazite na broj i raspored obroka u danu, preporučljivo je više manjih i gušćih obroka u danu. Nemojte hraniti dijete neposredno prije spavanja i podložite nogice krevetića na uzglavlju. Nažalost, nije mi poznata literatura za ovakvu prilagođenu prehranu na hrvatskom jeziku.

Ivana Purić
nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana – Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku