Smijem li obroke rasporediti prema bebinu ritmu ili se strogo držati razmaka od 4 sata?

Pozdrav, beba stara 3,5 mjeseca do prije tjedan dana bila je isključivo dojena. Od rođenja imamo “problema” s dojenjem (kada je u tijeku bio plač uzrokovan bilo kojim nezadovoljstvom, beba je odbijala dojiti, ako bi slučajno prilikom podoja ispala bradavica iz usta, uslijedio bi ljutit plač i odbijanje daljnjeg podoja; kada bi popustila početna napetost dojke koja tada zahtjeva da beba malo jače vuče, također je bilo protestiranja i odbijanja).

Unatrag otprilike 2 tjedna beba je bila jako plačljiva i razdražljiva, na dojci nezadovoljna. U početku sam mislila da je u pitanju skok u razvoju, no budući da navedeno stanje nije prestajalo, ponudila sam bočicu s Nan 1. Od tada je beba smirenija i zadovoljnija. Dojenje je poprilično smanjila. Mene zanima sljedeće: beba nerijetko prespava cijelu noć; ukoliko se dogodi da ostanem bez mlijeka i prijeđemo u potpunosti na ad, mogu li 5 obroka (kako je preporučeno) rasporediti tijekom dana (znaci od otprilike 6 do 22h) da ne budim bebu po noći ako spava ili se moram strogo držati razmaka od 4,5-5 sati između svakog obroka?

Također me zanima koliko je dodatne tekućine djetetu potrebno ukoliko je samo na ad? Trenutno odbija vodu i čaj. Hvala!

Poštovana,

ako vaše dijete može unijeti odgovarajuću količinu hrane (mliječne formule) tijekom dana, ne morate ga/ju buditi radi hranjenja noću.

Osim u slučaju ljetnih mjeseci i/ili velikih vrućina vašem djetetu nije potreban unos dodatne tekućine. Ako i nudite tekućinu, nudite je između obroka, u manjim količinama. Vodu obavezno prokuhajte.