U procesu smo rastave i ne možemo se dogovoriti oko viđanja djeteta

Rastava braka je u tijeku, ali ne možemo se dogovoriti u vezi viđanja djeteta jer dijete ne želi viđati oca jer je psihički bolesnik i boji ga se kao i ja. Vodim u CZS dijete na viđanje uz prisutnost treće osobe. Dijete ima 12 godina i svaki put se loše osjeća poslije susreta s ocem.

Draga čitateljice,

budući da nisam dobila konkretno pitanje, moj odgovor će biti komentar Vaše situacije. Ne znam koja je točno dijagnoza Vašeg bivšeg supruga i koliko je on zaista prijetnja i opasan. Ukoliko je on zaista opasan za dijete, tada sam uvjerena da će istu sliku steći i stručnjaci koji su uključeni u Vašu situaciju i da će učiniti sve što treba da se dijete zaštiti jer to je jedino što je bitno u cijeloj situaciji. S druge strane, psihička bolest (ponavljam da ne znam o kojoj se dijagnozi točno radi) ne mora biti prepreka da dijete viđa roditelja. Taj roditelj može funkcionirati uz lijekove i ukoliko ima podršku bivšeg supružnika, i odnos s djetetom može biti zadovoljavajuć unatoč bolesti.

No, ako podrška ne postoji, ako je drugog roditelja strah – velika je vjerojatnost da će se to preslikati i na reakcije djeteta. Što se točno događa u Vašoj situaciji zaista ne znam, no moj savjet je da o svojim brigama popričate s liječnikom (koji Vam može dati više informacija uz njegovo stanje i potencijalnu opasnost za dijete), sa stručnjacima iz Centra za socijalnu skrb i otklonite sve nedoumice koje imate. Šaljem Vam podršku.

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Pitajte me Moji odgovori