Privikavanje 2-godišnjaka na vlastiti krevet i sobu

Poštovane, majka sam dječaka starog 22 mjeseca i očekujemo još jednu bebu za 2 mjeseca. Budući da nemamo mjesta za dva krevetića odlučili smo malenome urediti njegovu sobu, kupiti mu “veliki” krevet i preseliti ga. Nikada nismo imali problema sa spavanjem ili uspavljivanjem, samo smo ga stavili u kinderbet i izašli iz sobe, međutim to se promjenilo odkad je u drugoj sobi. Sada moram ležati pored njega dok ne zaspi, budi se po noći i izlazi iz sobe (ja se ustajem i vraćam ga natrag) i manje spava. Da li mogu očekivati kada se prilagodi na novu okolinu da će sve biti po starom (u novoj sobi spava svega tjedan dana) i da li kako mogu utjecati na cijeli razvoj situacije? Trenutno kad ga stavim u krevet i krenem izaći iz sobe malo zaplače i izlazi za mnom, a to je ono što bih ja (opet) željela postići. Unaprijed hvala.M.
Draga mama,

Samo mu dajte vremena. Nova situacija zahtjeva jedan period adaptacije.

On je navikao spavati s vama u sobi i u kinderbetu. Sada je sam u sobi i u velikom krevetu. Velika promjena u njegovom malom životu.

Stoga samo uporno nastavite i dalje. Kada zaplače utješite ga, kada ga je strah zaštitite ga i svaki puta izađite iz sobe s jasnim stavom da je to njegova soba i da će u njoj spavati.

Vremenom će se adaptirati i prihvatiti novu situaciju kao normalno stanje.

Možete kroz igru s  plišanim životinjama „odigrati“ igru kako neka plišana životinja npr. medo  ide spavati u brlog pored mame mede i tate mede. Igra neka završi kako je medo sretan i ponosan što spava sam.

Srdačno,

Jelena Vrsaljko, TA psihoterapeut, Centar Proventus

JELENA VRSALJKO

dipl. soc. radnik, NLP trener, psihoterapeut
Centar Budi svoj

Pitajte me Moji odgovori