Prehrana nakon kratkotrajne želučane viroze s proljevom

Poštovani, prije tjedan dana smo svi u obitelji imali želučani virus u trajanju od 3 dana, i suprug i ja i beba (10 mjeseci). Doduše, držao nas je po jedan dan i gotovo, ali mojoj bebi i dalje se nije sredila stolica. Srećom nije ni povraćao niti imao temperaturu, živahan je i veseo svo vrijeme, jedino ga je mučio proljev. Odmah sam mu uključila probiotik linex baby, stolica mu je bolje, ali je 2-3 dnevno uvijek jedna i dalje proljevasta, a ostale normalne, tvrđe. Vidim da je i zbog zubića malo nervozniji pa odbija žitarice, keks i mlijeko, jedino mi ručak bolje jede i samo traži mlijeko, što gledam da izbjegnem zbog proljeva ali ne mogu. Dajem i sokić sa keksom ali on odmah poslije voćnog soka kaki. Imate li savjet što mu još mogu dati od hrane, jer prehrana se svela maltene na ručak i na mlijeko. Nastavit ću i dalje sa probiotikom ali ne znam što bi još mogao jesti, strah me da nije gladan. Ima skoro 12 kg, ali sam zabrinuta jer slabije jede i ne znam kad bi mu se stolica trebala konačno srediti. Hvala unaprijed! m

Poštovana,

moguće je da se još neko vrijeme kod Vaše bebe nastavi poneka proljkevasta stolica što bi kroz neko vrijeme spontano trebalo prestati.

Što se tiče prehrane dobro Vam je da znate da voćni sokovi i drugi slatki napitci kao što su čajevi, zbog sadržaja šećera, pospješuju pražnjenje crijeva zbog čega ih se, u ovom slučaju ne preporuča davati. Za žeđ djetetu dajte vodu ili čaj od šipka bez šećera ili nekih drugih sladila!

Osim toga, savjetuje se da djetetovu prehranu držite pod nekim uobičajenim ritmom, iako nema apetita Vi svejedno nudite strukturirane obroke: doručak/ručak/večeru + dvije užine, a sve obroke napravite na način da imaju konkretnu podlogu, neku škrobnu namirnicu, bez obzira radi li se o voćnim ili, možda, mliječnim obrocima. Ako djetetu više paše kuhani obrok neslatkog okusa – ručak, onda mu takav obrok ponudite i za večeru, a sličan sastav može i za doručak.

Znači, izbjegavajte slatke napitke i puno slatkih obroka (voćnih) i dajte djetetu ono što mu paše, organizirajte obroke na način da ne budu prečesto, svaka 3 do 4 sata, a za žeđ mu dajte vodu!

Tena Niseteo
dipl.ing.preh.teh., nutricionist/pedijatrijska klinička dijetetičarka
Definicija hrane d.o.o.

TENA NISETEO

dipl.ing.preh.teh. / nutricionistica / specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam
Definicija hrane d.o.o.

Pitajte me Moji odgovori