Povišene vrijednosti hormona štitnjače

Poštovani, pišem Vam u vezi mog sina od tri i pol godine. Uočivši mu zadebljan vrat odlučila sam da mu se vade hormoni štitnjače, pošto sam ja kao majka imala isto zadebljanje i bolovala od hipertireoze 12 godina. Imala sam je i u trudnoći i nakon poroda mi je odstranjena cijela štitnjača. Došli su nalazi djeteta i malo odskaču vrijednosti ft3 i ft4 dok je tsh uredan.
 FT3  4,84   5,7-10,9
 FT4   17,1   9,5-16,5
 TSH  2,55   0,58-4,1

Pedijatar nam kaže da su to normalne vrijednosti kod djece jer oni znaju odstupati pa me zanima jesu li odstupanja kod djece normalna? Može li tako malo dijete bolovati od hipertireoze? Hvala i srdačan pozdrav!

Poštovana,

vrijednost t3 je nešto ispod, dok je vrijednost t4 nešto iznad normale, što se ne uklapa niti u jedan poremećaj. Istovremeno je vrijednost TSH uredna, tako da mi se čini da je Vaš pedijatar u pravu i da se ne radi o specifičnoj bolesti.Kako bi bili mirni ponovite još jednom nalaze, u drugom laboratoriju.

 

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori