Novorođenčetu se hrana vraća u jednjak. Beba plače po cijele dane i noći

Imamo bebu staru 17 dana. Posljednjih 4 – 5 dana beba plače po cijeli dan i noć, isključivo je dojena. Primijetili smo da joj se hrana vraća u jednjak i to joj izaziva bol, počne histerično plakati, izvijati se, proizvoditi čudne zvukove. Umirimo ju na rukama i kada je blizu toga da zaspi, opet ju uhvati i sve ispočetka. Najgore je što to doslovno traje cijeli dan i noć, tako beba bude budna i po 20 sati u komadu uz neprestan plač i bol. Molim Vas za savjet što da radimo, već smo očajni i iscrpljeni.

Poštovana,

svim bebama se hrana vraća više ili manje u jednjak, jer je hrana tekuća, djeca često jedu i želudac je stalno pun, jednjak je kratak, sfinkter još nezreo, a kod sisanja povuku i dosta zraka. Najbolji pokazatelj je li sve uredu je ako dijete dobro napreduje na tjelesnoj masi. U tom slučaju vjerojatno se samo radi o dojenačkim kolikama.

Nastojte da obroci budu s razmacima od bar 2 h, tj. da ju ne stavljate nakon svakog plača na prsa. Također prije nego ju stavite na prsa, pokušajte ispustiti malo prvog mlijeka koje ide pod tlakom kako bi beba povukla manje zraka. Masirajte trbuščić u smjeru kazaljke na satu. Ukoliko beba ne napreduje i stanje je lošije, javite se pedijatru i prije navršenih mjesec dana života.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ, dr.med, specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori