Naš 7- godišnjak noću se budi izgubljen i u panici

Moj zdravi šestogodišnjak, počeo je svaku noć, već 7 dana za redom, panično se buditi noću, jako plakati, trese se cijelim tijelom, nije u mogućnosti otvoriti usta, hvata se za glavu, čudno gleda u nas i po prostoriji, kao da ga netko proganja, što ga mi više pitamo ili smirujemo, napad je veći i jaaako se trese! Umijemo ga u hladnoj vodi, milujemo ga i nakon 10 minuta je gotovo, samostalno odlazi u krevet i ujutro se ne sjeća. Napad je popraćen kašljanjem i stiskanjem zubi kao da se guši. Pomozite! Hvala.

 

Poštovana,

Ono što Vi opisujete vrlo je slično noćnim strahovima kod djece. Noćni strahovi često se pojavljuju kod djece predškolske dobi te, kako ste Već i dali naslutiti, roditelje nerijetko ostavljaju izbezumljene i uplašene. Za noćne strahove karakteristično je da dijete u tom trenutku nije svjesno okoline i zapravo je u NREM fazi spavanja. Kada doživljava strahove, ima otvorene oči, ali je zapravo dezorijentirano i ne primjećuje što se zbiva. Često nešto nepovezano govori. Vrišti, vrlo je uzrujano. Vjerujem da Vam nije lako gledati Vašeg sinčića kako prolazi strašne scenarije u svojoj glavici potpuno Vas isključujući. Osjećaj bespomoćnosti i straha koji mnogi roditelji tada osjete vrlo je intenzivan.

Unatoč neugodnom i zastrašujućem ponašanju Vašeg sina u tom trenutku važno je da se Vi pokušate smiriti. Postavljanje pitanja ili pokušaj buđenja djeteta neće biti od prevelike koristi, jer kako ste naveli on, a ni ostala djeca koja proživljavaju noćne strahove, najčešće na to ne reagiraju.  Vjerujem da bi ga u toj situaciji najradije željeli istrgnuti iz tog stanja, no to je nažalost zbog prirode fenomena, rijetko kad moguće. Zašto su se pojavili noćni strahovi kod Vašeg sina teško je reći. Na to pitanje vjerojatno ne postoji jednostavan odgovor. Moguće je da reagira na više nakupljenih ”neugodnih” emocija s kojim se morao nositi, a možda reagira na konkretnu situaciju koja mu stvara napetost.  Razmislite je li se nedavno dogodila neka promjena u njegovom životu? Preseljenje, gubitak ili dolazak novog člana obitelji, promjena u vrtiću i sl. djeci predstavljaju situacije na koje se moraju adaptirati te će to nekima biti lakši, a nekima teži proces. Djeca se s okolinom, napetosti  stresom ili drugim neugodnim emocijama nose na različite načine. Tako će neka djeca reagirati agresivno, neka će se povlačiti u sebe, a neka će se prorađivati neugodne emocije u fazi spavanja.

U svakom slučaju, ako se noćni strahovi produlje na 2-3 mjeseca savjetujem da potražite stručnu pomoć. Ako ste iz Zagreba možete se obratiti i nama u Centar Proventus gdje imamo iskustva s ovakvim i sličnim dječjim poteškoćama.

Puno hrabrosti i mirnoće Vam želim.

Jelena Borić, magistra psihologije

Centar Proventus

 

JELENA BORIĆ

magistra psihologije
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori