Nakon bolesti, dijete prije spavanja ima napadaje straha i panike

Poštovani, dijete ima 6 godina. Prije 3 dana je bio bolestan, imao je temperaturu i povraćao je. Zbog temperature je zaspao preko dana i kad se probudio sav je bio u strahu i sav se tresao, jedva smo ga smirili. Sad se svaku noć prije spavanja događa isto, kao da dobije napad straha i počne plakati i tresti se, te govori da mu sve dolazi pred oči i da se toga boji. Međutim, ne zna objasniti točno o čemu je riječ. Samo počne govoriti da mu je žao. Svaku noć prolazi isto, jedva ga smirimo jer stvarno bude strašno. Ne znam što da radim, molim Vas za savjet.

Dragi/a mama,

čini se kako Vaš dječak, zbog neugodnog iskustva koje je imao tijekom viroze, sada osjeća strah kada treba ići na spavanje. Naime, iskustvo bolesti koja je bila popraćena povraćanjem može biti jako stresno za dijete. Dijete njegove dobi ne zna i ne može razumjeti što mu se događa već ga to uplaši i osjeća veliku neugodu. S obzirom da ne razumije zašto mu se to dogodilo i kada bi mu se to ponovo moglo dogoditi, on se sada bori protiv odlaska za spavanje jer, ako zaspi, ne zna što bi mu se moglo dogoditi.

Kada je bio bolestan nije imao kontrolu nad svime što mu se događalo (temperatura, povraćanje) i tada se osjećao bespomoćno stoga sada ima pojačani strah od upravo takvog stanja. Djeca naime odlazak na spavanje povezuju s time da su za to vrijeme zapravo odvojeni od roditelja (emocionalno) i nemaju osjećaj kontrole nad onime što im se u snu događa, a kako su njemu sada ta emocionalna povezanost s Vama i osjećaj kontrole jako bitni, on odgađa odlazak na spavanje i ne želi se prepustiti snu. Kao što ste i sami naveli, tada ga je teško umiriti. Ako je do sada on mogao samostalno spavati u svojoj sobi, možda mu samo treba vremena da opet uspostavi osjećaj sigurnosti i kontrole, a kako biste mu to olakšali možete mu ponuditi nekakav ritual prije spavanja (npr. da ćete mu prije spavanja čitati priču). Period ponovnog stjecanja osjećaja kontrole i sigurnosti može trajati duže ili kraće ovisno o temperamentu djeteta, no uvjerena sam da će Vaše dijete uz Vašu pažnju, ljubav i zadovoljavanje osjećaja sigurnosti, te vremenski odmak od tog stresnog razdoblja, malo po malo ipak uspijevati opustiti se navečer i lakše zaspati.
Sretno,

Ivana Knežević, magistra psihologije
Centar Proventus

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori