Moje dijete ne želi jesti! Kako ga zainteresirati za hranu?

Poštovana, prije 6 mjeseci sam vam pisala (nisam sigurna, Vama ili nutricionistici). Uglavnom tada kada sam Vam pisala moja beba od 4 mjeseca je počela odbijati mlijeko (adaptirano) iako je dobro napredovala. I od tada su počeli problemi. Sada ima 10 mjeseci i još uvijek odbija hranu. Sa 4 mjeseca više mlijeko nije htjela okusiti na bočicu pa ju od tada hranim žlicom. Naravno prije prelaska na žlicu probala sam promijeniti mlijeko i bočice, položaj hranjenja, miješanje rižinih pahuljica u mlijeko, podizanje zbog podrigivanja usred jela, kravlje mlijeko, davanje češćih, a manjih obroka. Sada u adaptirano mlijeko miješam rižine pahuljice, grizolino, čokolino. Voćne i povrtne kašice, domaće ili kupovne također odbija. Svaki njezin obrok je mučenje i za nju i za mene. Sada ima 5 obroka dnevno, 4 obroka su mliječna (100 ml mlijeka s rižinim pahuljicama ili grizolinom) i jedan je voćni ili povrtni. Obroci moraju biti rjeđi jer usta neće otvoriti dobrovoljno pa stoga stavim žličicu da jednostavno može skliznuti. Voće i povrće moram smiksati. Svjesna sam da bi ona već trebala jesti hranu s komadićima ali jednostavno ne ide. Svaki dan probamo pomalo ali nikako se naviknuti. Probala sam joj dati i kruću hranu (palenta i griz na kockice narezano, komadići kruha), pa da si uzme i sama stavi u usta i naravno proba ona prvi komadić ali više neće niti jedan.

Hranjenje u idealnim situacijama traje 30 min, inače do 60 min. Imali smo fazu od tjedan dana kada je lijepo jela i nije se bunila ali opet je sve isto. U ovih pola godine sam stvarno isprobala sve i svašta kako bi bolje jela ali ne pomaže ništa. Hranjenje kroz igru također ne ide. Jednostavno je sve zanima i htjela bi sve vidjeti i opipati ali hrana je ne zanima niti najmanje. Probala sam je ostaviti duže da ne jede, to je bio period od 16 sati i niti u jednom trenutku nije zaplakala da je gladna. Jedino što na bočicu pije to je voda i pije oko 1 do 2 dcl dnevno. Nikakvi čajevi, sokići ne dolaze u obzir, sve odbija. Bila sam kod pedijatrice više puta zbog toga i tvrde da je dijete takvo i da to prihvatim te da nije alergična na nešto od hrane. Rođena je kao nedonošče u 34 tjednu trudnoće, teška 2190 grama, a sada ima 8300 grama. Bila je nekoliko dana u inkubatoru i nikakve lijekove nije primala. Dok je bila u bolnici stavljala sam je na prsa ali niti jednom nije probala povući i onda su joj sestre izdojeno mlijeko davale na sondu ispočetka, a kasnije na bočicu i tako smo još 2 mjeseca kod kuće nastavili.

Pedijatrica je zadovoljna težinom. Nisam opterećena time da mi dijete mora imati puno kila i da bude buckasta ali htjela bi naći način kako da hranjenje ne bude za nju muka. Imate li kakav savjet što napraviti jer ja sam iscrpila sve svoje ideje? I zanima me je li ovih 5 obroka dovoljno i treba li povećati ili smanjiti dozu? Probala sam joj dati i veću količinu ali povrati, a češći obroci također ne pomažu. Oprostite na ovako dugom pismu i nadam se da ćete mi povjerovati jer nitko mi ne vjeruje tko nije vidio. Jednostavno mi nije jasno u čemu sam pogriješila. Hvala Vam puno.

Poštovana,

koliko vidim usprkos svemu nekako ste uspjeli da dijete dobiva na TM, budući da je s 8300 g u dobi 10 mj., na 50 centili. Ponekad postoje neorganski poremećaji hranjenja,tj. dijete se doima nezainteresirano za hranu i teško ga je nahraniti, a da nema nikakve bolesti u podlozi. Ipak savjetujem da dijete pregleda gastroenterolog, kako bi se to procijenilo. Bez pregleda i kratke obrade to je teško reći. Inače, poanta prehrane djeteta koje se teško nahrani je da se u količinu koju dijete pojede stavi što više kalorija – znači kombinirati žitarice s mlijekom, a isto tako voće s keksom ili žitaricama, za ručak povrće s mesom i krumpirom i/ili žitaricom, pa još obogatiti vrhnjem ili maslinovim ili repičinim uljem (čajnom žličicom). Tekstura neka bude onakva kakvu dijete najbolje jede, dakle ako je to miksano onda takva. Postoje i edukacije o privikavanju na okuse i teksture , pa nije loše i to proći, no naravno prvo je potreban gastroenteorolog, pa onda dalje.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori