Moja beba od šest i pol mjeseci ima neredovitu stolicu i ne može se pokakati bez moje pomoći

Poštovani, riječ je o bebici staroj šest i pol mjeseci. Rođen je s 3430 g i 50 cm. S dva tjedna starosti je odbijao dojku nekoliko dana te smo ga stoga hranili kombinirajući dojenje i AD te se potom vratili samo dojenju. Od prvog dana se mučio s plinovima i sa stolicom. Probali smo Biogaia i Sab Simplex, međutim ništa nije pomoglo. Vrlo rano je počeo kakati samo u podignutom položaju za podrigivanje. Od četvrtog mjeseca starosti davala sam mu po 30 mL čaja od komorača i više se ne muči toliko kao prva tri mjeseca. Na kontroli s pet mjeseci imao je 7 kg i 65 cm te smo dobili zeleno svjetlo da krenemo s dohranom, ali polako s uvođenjem namirnica jer ima dermatitis. Nakon mjesec i pol dohrane on sad ima tri kruta obroka po 150 mL (sama mu kuham i slažem te mjerim u bočici) i sve pojede s užitkom.

Dan izgleda otprilike ovako: 8- buđenje i dojenje, 10- voćna kašica, 11- spavanje pol sata do max sat vremena, 12- dojenje, 14- povrtna kašica, spava pol sata do sat, 16- dojenje, spava pol sata do sat, 18- mliječno žitna kašica, 20- dojenje i spavanje. Budi se oko 2 i 5 za dojenje. Vrijeme spavanja i davanja obroka je otprilike takvo, ne gledam točno na sat nego pol sata gore- dolje otprilike. Ono što mene muči i zanima: je li takav raspored u redu? On i dalje ima problema sa stolicom (prije je kakao prosječno 3x dnevno, a nekad i 6x , sad kaka najčešće 1x, a nekoliko puta je preskočio dan,) ne može sam nikako obavit nuždu ako mu ja malo ne masiram bušu i podignem nogice. Je li to u redu? On inače jako lijepo napreduje i veseo je, vrti se i preokreće. Jedini problem je taj što je nuždu sam obavio možda deset puta. To me već sada brine da se ne bi naučio da ću mu ja uvijek pomoći. Kad on počne plakati, kad ne može stisnuti, moram mu pomoći. Od tekućine mu dajem prokuhanu vodu i čaj (ne voli ga baš) te vodu u kojoj sam kuhala voće i to sve na čašicu jer bočicu ne prihvaća. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Poštovana,

prehrana Vašeg djeteta je u redu. Da bismo bili sigurni da je sve u redu, potrebno je da pedijatar /ili pedijatar gastroenterolog pregleda Vaše dijete, tj. prvenstveno vidi analnu regiju (čmar), lumbosakralnu regiuju te digitorektalno pogleda je li sve u fiziološkim granicama. To su područja odgovorna za normalnu stolicu. Nekada to može biti samo faza, ali svakako treba isključiti neko suženje, nepravilnost smještaja anusa i slično. Ipak, budući da samo uz minimalnu pomoć dijete defecira i dobro napreduje, malo je vjerojatno da je nešto ozbiljno u pitanju.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori