Moj dečko sve uvijek vidi negativno i pesimistično

Poštovana, moj dečko studira medicinu. Kada je trebao polagati Anatomiju, u svojoj glavi je stvorio stav da je nikada neće položiti. Sve je tada negativno gledao i jedva je položio. Ponavljao je drugu godinu. Sada je obolio od glomerulonefritisa, bolesti bubrega. Nije strašna dijagnoza, ali on opet vidi sve najgore. Tlak mu se malo povisi, a on kao da će umrijeti. Posljednjih pet dana nije gotovo ništa spavao. Čak je razmišljao i o smrti. Stvarno mu želim pomoći, ali ne znam kako. Objektivno je odličan dečko, ali ima strašan sistem uvjerenja. Kao da misli da ništa ne zaslužuje. Molim Vas, dajte mi neki savjet. Što da čita, gleda, radi? Kako da ga potaknem na pozitivne promjene? Hvala Vam.

Draga čitateljice,

s obzirom na sve tegobe koje iznosite moj stav je da bi bilo najbolje da Vaš dečko potraži stručnu pomoć. Kako ga njegova uvjerenja znatno ometaju u svakodnevnom funkcioniranju te se na neki način odražavaju na razne aspekte njegova života, nužno je otkriti njihov uzrok. Uvjerenja koja imamo ne nastaju sama od sebe već mogu biti proizvod poruka koje su nam slali bliski ljudi u životu (a jedna od tih poruka može biti i ta da ništa ne zaslužujemo), posljedica doživljenih trauma itd. Kako ona jednog dana postaju obrazac po kojemu živimo i kako nas mogu prilično ograničavati u životu, ali i loše utjecati na naše psihofizičko zdravlje, neophodna je psihoterapija da bismo ih osvijestili a potom i otpustili.

Hoće li vaš dečko pristati na psihoterapiju ili ne – zaista ne znam, no vi kao djevojka ne možete ujedno biti i stručna podrška. Možete mu biti podrška kao partnerica, možete ga ohrabrivati, poticati, ukazivati na pozitivne strane – no, da bi se postigle značajne promjene ipak je potreban stručnjak.

Vama i dečku šaljem podršku.

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener
Centar Budi svoj

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Pitajte me Moji odgovori