Kako smanjiti simptome stresa kod petomjesečne bebe?

Poštovani! Veoma sam zabrinuta jer mi se čini da je naša gotovo petomjesečna beba doživjela traumu zbog moje nepažnje. Naime, bili smo na dvorišnoj obiteljskoj proslavi i u jednom trenutku otišla sam podojiti bebu u kuću u sobu. Kako je beba tijekom podoja zaspala, izašla sam iz zamračene sobe van kako bih obavila toalet. Nije me bilo 10-ak minuta i kad sam se vratila, beba je toliko neutješno plakala da su mi se oduzele noge. Nosila sam je uokolo dva sata i ništa što je inače smiri nije pomagalo. Tek je od iscrpljenosti zaspala. Tu noć nekoliko puta se budio i provjeravao gdje sam i već nekoliko dana plače neuobičajeno jako pred spavanje i noću je jako nemiran. Zanima me možemo li nekako smanjiti simptome stresa koje je dijete doživjelo i je li mogao ovaj događaj naštetiti djetetu trajno? Treba li ga odvesti pedijatru? Inače dosad ni sekunde nije bio bez roditeljskog nadzora i vjerujem da je probudivši se sam u mračnoj sobi doživio veliki šok. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Draga čitateljice,

vjerujem da Vas je promjena u ponašanju Vaše bebe zabrinula i da ste se i uplašili kada ju niste mogli umiriti načinima kako ste inače uspijevali. Vaša beba se trenutno nalazi u razdoblju intenzivnog psiho-fizičkog razvoja koji također može biti uzrok intenzivnijim i drugačijim reakcijama od onih s kojima ste se do sada susreli. U takvim situacijama najviše što možete ponuditi Vašoj bebi je ono što iz navedenog radite odlično, a to je Vaša ljubav i briga o njegovim potrebama. Pod tim se svakako ne smatra da biste trebali biti neprestano nerazdvojni, i nužno je da imate vremena i za sebe tijekom dana jer jedino tako ćete biti sposobni ispuniti svoju roditeljsku ulogu na poželjan način. Brinuti se o sebi i pokloniti si neko vrijeme nije uvijek lako, ali uz dobru organizaciju to bi trebalo biti izvedivo. Više o važnosti vremena za sebe možete pročitati u članku: https://www.centarproventus.hr/single-post/2017/07/21/Vrijeme-za-mamu

Djeca, pogotovo dok su još malena, najviše informacija o okolini dobivaju upravo kroz neverbalnu komunikaciju, odnosno kroz Vašu boju glasa, kroz Vaš stisak, Vaš osmijeh. Ona osjete kada je Vas strah, kada ste vi zabrinuti, kada niste opušteni i u tim situacijama i djeca najčešće reagiraju strahom. Bebama u dobi u kojoj se nalazi i Vaš dječak potrebna je prisutnost roditelja i zadovoljavanje bebinih potreba, a jedno izdvojeno dugo plakanje vjerojatno je već nadoknađeno Vašom ljubavlju i brigom. Ako nekom trenutku osjetite potrebu za dodatnim savjetom ili podrškom slobodno nam se javite. Želim Vam mnogo lijepih trenutaka s Vašom bebom!

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori