Kada je preporučljivo da dijete počne jesti med, a kada gljive?

Poštovana, zanima me u kojoj dobi je preporučljivo da dijete počne jesti med, a kada gljive? Za te dvije namirnice sam čula da su vrlo teško probavljive, za gljive čak informaciju da nisu preporučljive prije dvanaeste godine pa me zanimaju Vaša saznanja o tome. Hvala, L.

 

U dobi iznad godine dana smatra se da i djetetova prehrana trebala biti potpuna i raznolika, a to podrazumijeva i uvođenje gljiva i meda u djeteovu prehranu.

Zbog svoje specifične arome, gljive se u prehranu djeteta savjetuju uvesti  u kombinaciji s nečim što je dijete već jelo, a prilikom pripreme važno je uvjeriti se da su svježe, bez oštećenja i “čudnih” pojava na sebi. Prilikom pripreme, iako nije standardni način čišćenja, gljive je dobro oprati i oguliti. One su  saprofiti, što zapravo znači da su ovi plodovi  podložni mikrobiološkoj kontaminaciji. Dobro ih termički obradite i nikada ih ne servirajte sirove. Što se tiće vrste, najbolje je krenuti s šampinjonima, bukovačama i vrganjima, a one egzotične kao što su Shiitake i tartufi ostavite za kasnije, iza treće godine.

Raznolika prehrana uključuje i med, stoga je, kao si svaka druga namirnica kontroloranog porijeka i proizvodnje dozvoljen i noramlan sastavni dio prehane djece starije od 1 godine.

Naglašavam, da, ukoliko se radi o djetetu koje ima  bilo nutritivne bilo peludne alergije s uvođenjem gljiva i meda je bolje pričekati do navršene treće godine i posavjetovati se s pedijatrom.

Tena Niseteo
dipl.ing.preh.teh., nutricionist/pedijatrijska klinička dijetetičarka
Definicija hrane d.o.o.

TENA NISETEO

dipl.ing.preh.teh. / nutricionistica / specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam
Definicija hrane d.o.o.

Pitajte me Moji odgovori