Je li moja beba (7 mj.) gladna ako jede 3 kašasta obroka dnevno i doji?

Poštovani, Moja curica će navršiti 11.11. punih sedam mjeseci i već dva mjeseca jede voće i povrće. Još uvijek ju dojim, ali imam osjećaj da je ona gladna, i da joj dosadašnja prehrana nije dovoljna. Ukratko, ujutro kada se probudi ju dojim, oko 10 sati joj napravim voćnu kašicu (ponekad sa prosom ili jednim plasma keksom, kako kad), oko 13-14 ju opet dojim (iako vjerujem da nema dovoljno tog mlijeka), oko 16 joj napravim povrćnu kašicu sa malo domaćeg bijelog mesa (+ krumpir, mrkva, blitva, špinat ili kombinacija). A navečer pred spavanje oko 19-20 joj napravim grisolino ili keksolino sa umjetnim mlijekom Nan2 (jer ne vjerujem da prima dovoljno mlijeka, a i ne želi piti to mlijeko na bočicu). I naravno još u krevetu dojimo. Samo što ona zna po cijelu noć dojiti (vjerojatno da se uspava), ja vjerujem da joj to nije potrebno jer pojede skoro cijelu večeru (grisolino, keksolino), a vjerujem da joj je to sasvim dovoljno. Sve što joj napravim uredno i lijepo pojede, ali između obroka zna biti jako nervozna. Jako je zdrava, vesela, zaigrana beba, koja jako lijepo napreduje. Dobiva otprilike 500 g na mjesec. Ja Vas molim za savjet, što joj još mogu dati da jede po danu? Možda nekakav međuobrok ili nešto slično. Inače bih napomenula da ona jako malo pije iz bočice. Napravim joj malo čaja u čašicu i to popije, ali to je tako malo, većina sadržaja joj pobjegne sa strane. Unaprije hvala, lp. I.

 

Draga mama,
kako i sami kažete, Vaša beba je najvjerojatnije gladna i tjekom dana joj više nisu dovoljna samo tri kašasta obroka, a budući da se relativno puno doji, nije ni žedna, stoga se ne može očekivati da rado pije.

Ono što je bitno znati je da dijete u dobi 7 mjeseci treba imati 3 do 5 organizirana kašasta obroka (u Vašem slučaju 5) te da se dojenje preporuča neposredno poslije jela i prije spavanja. Ove kašice koje ste naveli dobro pipremate te djetetu slobodno možete u prehranu uvesti još 1 do 2 kašasta obroka.

Dojenje probajte izregulirati tako da bude neposredno nakon obroka i prije spavanja. Na ovaj način neće remetiti konzumaciju konkretnijijh obroka, a između obroka nudite djetetu vodu i nezaslađeni čaj.

Tena Niseteo
dipl.ing.preh.teh., nutricionist/pedijatrijska klinička dijetetičarka
Definicija hrane d.o.o.

TENA NISETEO

dipl.ing.preh.teh. / nutricionistica / specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam
Definicija hrane d.o.o.

Pitajte me Moji odgovori