Dojena beba se prejeda, guta previše zraka, pa bljuca i ne dobiva dovoljno na težini

Lijep pozdrav. Moja curica rođena je s 3950 g, duga 53 cm. Dakle, stara je 1.5 mjesec. Sve je bilo ok do zadnjih 15-ak dana, kada je počela bljucati konstantno, u mlazovima. Dakle, osim podojenog mlijeka znala je izbaciti mlijeko koje je više izgledalo kao sirutka. Bili smo u bolnici 4 dana, sumnjali su na hipertrofičnu pilorostenozu, međutim ultrazvuk i nalazi su ukazali da nije to.

Zaključak je bio da se prejeda i proguta previše zraka i da je to razlog stalnog bljucanja. Dakle ona meni u 4 minute izvuče 130 ml. Beba je isključivo dojena. Mene brine sljedeće – u 9 dana ona je dobila svega 80 grama. Trebam li uključiti nadohranu adaptiranim mlijekom iako imam previše mlijeka. Hvala puno.

Poštovana,

Dijete zaista malo dobiva na TM. Svakako ako tako malo dobiva treba tražiti razloge. Razlog ovakvoj situaciji može biti i alergija na proteine kravljeg mlijeka koja može nastati i kod dojene djece ako majka jede mlijeko, pogotovo ukoliko u obitelji ima alergičara. Možda bi trebalo proširiti dijagnostiku i u tom pravcu, a Vi kroz 2 tjedna pokušati za sebe prehranu bez mlijeka i mliječnih proizvoda. Sebi samo nadoknadite kalcij, tako da uzmete 1 g Ca dodatno na dan.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori