Dječak (9 godina) se sa svojim vršnjacima u wc-u igrao mačevanja sa spolovilima. Je li mu potrebna stručna pomoć?

Poštovani, riječ je o dječaku od 9 godina koji je sa svojim vršnjacima u školskom wc-u igrao mačevanja sa spolovilima. Isto tako su navodno simulirali seks. To se ponovilo tri puta prije nego što su ulovljeni u pokušaju istoga. Bili smo na razgovoru u školi s pedagogom i učiteljicom. One savjetuju da odmah potražimo stručnu pomoć. Nama se to ne čini kao nešto za što bi trebala trenutno stručna pomoć ukoliko se to više ne bude ponavljalo, više nam se čini kako je to bilo kroz neku igru i hvalisanje da vide tko se to usudi napraviti. Razgovarali smo s dječakom i uspjeli smo da nam o tome sve kaže, što je naravno napravio u suzama. Drugi put kada smo pričali bez suza ponovio nam je isti razgovor, smireno je to sve uspio prepričati. Naše mišljenje je da ga ne treba voditi trenutno nigdje ako se ta stvar ne bude ponavljala kao što sam već gore napisao jer mu ne želimo poremetiti seksualnost u razvoju. Zaboravio sam naglasiti ono što je bitno da dječak ima ADD. Molim Vas za mišljenje.

Dragi tata,

sigurna sam da Vam nije lako odlučiti kako da riješite nastalu situaciju a da se pritom ne nanese dodatna šteta dječaku. Odlično je što razmišljate kako da ova situacija ima što manji negativni utjecaj na dječakovu sliku o sebi.

Vidim da razumijete da ovako ponašanje može biti odraz djetetove igre i u tom smislu istina je da dijete zbog toga ne treba posramljivati ili kažnjavati. Ipak, jako je važno da dijete za buduće situacije nauči što je a što nije prihvatljivo ponašanje. U ovoj dobi u kojoj je i Vaš dječak važno je da mu se da znanje o tome koji su to privatni dijelovi tijela, te kako se treba ponašati. Konkretnije, trebate mu na jednostavan način objasniti da niti on smije dirati tuđe spolovilo, niti smije dozvoliti da mu drugi diraju njegovo.

S obzirom na to da je prošlo neko vrijeme od događaja bilo bi dobro da obratite pažnju na to kako će dječak sada gledati na razgovor s Vama o tim temama, tj. da li ima otvoren pristup da može tražiti od Vas informacije ili savjete o tim temama, npr. o samozadovoljavanju. Njegujte odnos sa svojim dječakom tako da mu pokažete da ste uz njega i da ima Vaše razumijevanje i bezuvjetnu ljubav. Možete reći da primjećujete da mu je bilo teško pričati o tom događaju s Vama no da je normalno da djecu njegove dobi zanima više o tim temama i svojem tijelu, da ste i Vi prošli kroz to razdoblje kada ste bili njegovih godina te da ste tu za njega ako ima bilo kakva pitanja.

Ako se javi tema samozadovoljavanja treba mu objasniti da je samozadovoljavanje njegova privatna stvar te da takve radnje nisu poželjne kada je okružen drugim ljudima. Čini mi se da i Vi smatrate da mu je važno „poslati“ poruku da je to u redu i normalno ponašanje te da se to čini dok smo sami (primjerice u svojoj sobi).

Ako se opet dogodi takav događaj, onda mu trebate ponoviti – da se tako ne igra, iako mu je to zanimljivo, da to može raditi dok je sam u sobi ili u kupaoni, ali ne s drugim dječacima ili djevojčicama, te da ako mu netko to želi raditi da treba reći „ne“. Ako primjetite da dječak i dalje iskazuje slična ponašanja tada nam se možete slobodno javiti. Sretno!

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori