Dječak od 6 mjeseci bljucka abnormalne količine mlijeka

Pozdrav. Moj malac se rodio u 41. tjednu s rascjepom usne i nepca. Prvih mjesec dana bilo je sve super sa hranjenjem. Jeo je na posebni Nukov sisač. Međutim, nakon mjesec dana prešli smo na Novalac jer je meni ponestalo mlijeka (sok zbog rascjepa itd). I tu sve kreće, počeo je abnormalno bljuckati. Nije bilo naprezanja, ali je veća količina iz njega zna izletiti. Probali smo više adaptiranih mlijeka i pomogao je HiPP Antireflux ali je bio jako nadut i imao je vjetrove. Budio se uplakan, pa smo stoga prešli na Bebimil, ali on i dalje velike količine mlijeka bljucka.

Sada imamo 6 mjeseci i prešli smo na 2, ali problem i dalje imamo. Preko dana ga moram najmanje pet puta presvlačiti. Naporno je i njemu i nama. Pedijatrica tvrdi da to nije ništa. Počeli smo i s krutom hranom, ponekad u nekoliko navrata i to zna ispovraćati, ali ne često. Najviše bljucka kad je na trbuhu. Hvala.

Poštovana,

Ako dijete dobro napreduje, ne treba se obazirati na bljucanje. Ukoliko napredak nije dobar ili postoje i neki drugi simptomi, dolazi u obzir da se radi o alergiji na kravlje mlijeko te dolazi u obzir pokušati hipoalergenu formulu. No, u tom slučaju najbolje je da dijete pregleda gastroenterolog i odluči.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori