Djeca nakon razvoda: 14-godišnji sin koji živi s ocem ne želi sa mnom imati kontakt

Rastala sam se prije 3 godine. Dijete je sada napunilo već 14 godina. U sporazumnom razvodu za dobrobit djeteta smo se dogovorili da ostaje u kući i s ocem zajedno, da ne mora mijenjati školu, okolinu itd, ali da ja mogu ulaziti i dovesti ga iz škole, biti s njim kada god je to potrebno. Sada kada je 8. razred odbija dolaziti kod mene, ne želi samnom razgovarati, ni nazvati ni poruku napisati. Odbacio me skroz.

Za njegovo dobro je ostao tamo, i zbog oca, jer kad sam se rastala mene su okrivili za raspad i odlazak, pa mi nije preostalo drugo nego ispuniti da budu skupa. Od mene osim alimentacije sve dobije, oblačenje po buticima, najskuplji telefon, džeparac, sve ima. Ne pokazuje nimalo da sam mu potrebna. Što dalje da učinim, da forsiram viđanje ili mu u tim godinama stvarno više ne trebam? Molim Vaš odgovor. Puno Vam hvala unaprijed.

Draga mama,

zaista mi je žao što prolazite kroz ovu nezavidnu situaciju sa sinom. Vjerujem da Vam nije lako, no moj savjet prije svega jest da se ne predate jer unatoč ponašanju svako dijete treba i želi oba roditelja – čak i kada verbalizira drugačije.

Što se događa s Vašim sinom – ne znam, no hipoteze su brojne. Od toga da je sada u pubertetu kada je normalno da dijete odbija roditelje, pa sve do toga da zbog konflikta lojalnosti iskazuje takvo ponašanje prema Vama. Konflikt lojalnosti kod djece se javlja u situaciji kada jedan od roditelja ili njegova obitelj ružno govori o drugom roditelju te se dijete u toj situaciji priklanja “ispravnom” roditelju, a prema drugom iskazuje netrpeljivo ponašanje. To radi jer podsvjesno osjeća da je ljubav tog roditelja uvjetovana i da će je zadobiti samo ako ružno govori o drugom roditelju.

Ne znam u kakvom ste trenutno odnosu s bivšim suprugom, no moj savjet bi prije svega bio da porazgovarate s njim i pitate ga je li Vaš sin promijenio ponašanje i prema njemu. Ukoliko jest, tada se vjerojatno radi o pubertetu. Tu je neophodno da oboje spram sina nastupate zajednički i da mu nijedno od vas dvoje ne dopušta ponašanje koje prelazi granice te da ga tata potiče na susrete s Vama. Iako sinu želite samo najbolje, put u kojemu on dobiva sve što poželi bez ikakvih granica nije nimalo dobar za njega niti će rezultirati time da Vas više voli.

Ukoliko je komunikacija s bivšim suprugom narušena i ne nailazite na njegovu podršku i suradnju, tada Vam preostaje da se i dalje sinu javljate, da mu šaljete poruku da ga volite i da ste tu za njega. Iako Vam se možda čini da Vas ne čuje i da to nema smisla, imajte na umu da Vas itekako čuje i da je to nešto što mu je potrebno bez obzira što Vas odbija.

U pojedinim situacijama sličnima Vašoj roditelji ponekada zatraže intervenciju Centra za socijalnu skrb – kroz tu intervenciju djelatnici Centra pozivaju na razgovor oba roditelja (nekada i dijete) te pokušavaju posredovati između njih. To je jedna od opcija koju imate na raspolaganju u slučaju da procijenite da je potrebno.

U svakom slučaju šaljem Vam podršku i želim sreću.

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Pitajte me Moji odgovori