Dijete se naglo promijenilo otkako je njegov otac saznao da sam u vezi

Ja sam samohrana majka petogodišnjeg sina koji je bio umiljato i poslušno dijete. Međutim problemi su počeli kad je njegov otac koji je samo subotom i nedjeljom bio s njim prošle godine otišao u Njemačku. Dijete se naučilo biti bez njega kao i ja. Maksimalno sam se trudila da postanemo obitelj, ali bez uspjeha. Prije četiri mjeseca upoznala sam čovjeka koji je bio moja potpora i koji bih sve učinio za mene i maloga, ali dijete mi se naglo promijenio otkad je njegov otac saznao da sam u vezi. Nagovarao ga je na svakakve gluposti koje su me jako povrijedile. Sad tražim savjet kako bih to sve mogla izgladiti i kako bih moje dijete shvatilo da mora biti ovako kako je sada, da prihvati moju vezu i da prihvati živjeti sa čovjekom koji se više trudi od njegovog biološkog oca. Molim Vas za savjet i pomoć. Unaprijed Vam hvala.

Draga mama,

drago mi je da ste pronašli potporu, odnosno kako ste sami rekli, osobu koja je spremna učiniti sve za Vas i Vašeg dječaka. Imati potporu sigurna sam da Vam mnogo znači. Žao mi je čuti da iako ste pokušali razne načine kako bi imali dobru komunikaciju s ocem Vašeg djeteta da to nije dovelo do rezultata koje ste željeli. Otežana komunikacija među Vama sigurno ima utjecaja i na Vašeg dječaka.

Kao i sva djeca, Vaš dječak voli oba roditelja, a kada je komunikacija među roditeljima otežana može se javiti konflikt lojalnosti i osjećaj krivnje kod djeteta (dijete želi udovoljiti i jednom i drugom roditelju, boji se da će ga drugi roditelj odbaciti ako mu ne “povlađuje”). Smatrate li da je Vaš dječak možda iz tih razloga pristao na razna ponašanja koja su Vas povrijedila? S obzirom na to da je ovakva situacija još relativno nova Vašem dječaku treba vremena da se privikne na nju a paralelno i da prihvati da mama i tata više nisu partneri. Sve to skupa teško je za dijete i sasvim je normalno da se kao posljedica te frustracije ponekad kod dječaka jave ponašanja koja mogu povrijediti Vas ili nekog drugog. Normalno je da nakon separacije roditelja dijete prolazi kroz različite faze a jedna je od njih je i faza bijesa koja se može prepoznati po djetetovom ponašanju.

Vjerujem da Vas smeta reakcija dječakova oca na to što Vi sada imate novog partnera no važno je prihvatiti to da ne možete promijeniti njegovo ponašanje već da jedino možete utjecati na svoja ponašanja i na to kako ćete pomoći sinu da se lakše privikne na novonastalu situaciju. Za pretpostaviti je da je Vaš dječak trenutno jako zbunjen – prije su mu u životu bili mama i tata, sada tata više nije tu, a sada je tu i netko novi Vama bitan. Vaš dječak sigurno je suočen s velikim gubitkom – gubitkom svoje ideje da će on, tata i mama funkcionirati kao obitelj i kao posljedica takvog gubitka javlja mu se potreba za predvidljivosti, jasnoćom i sigurnošću njegove okoline te mu je potrebna utjeha jer ne zna kako će sada kad nema te ideje izgledati budućnost. Djeca u dobi Vašeg dječaka teško mogu razumjeti što se u takvim situacijama sve događa, tj. što je istina a što nije, te kako bi se trebala ponašati i to je sasvim normalno. Svima nama treba vremena kako bi se prilagodili i prihvatili nove situacije a taj period vremenski se razlikuje od osobe do osobe. Kod manje djece period prilagodbe češće je još i naglašeniji pa se javljaju razna ponašanja kao što je na primjer otpor ili ne prihvaćanje situacije kakva je. Vaš dječak vjerojatno nema mogućnost u potpunosti razumjeti kroz objašnjavanja što se to događa i što će nove okolnosti za njega značiti. Iz tih razloga bitno je da dječaku detaljnije objasnite što on može očekivati da će se događati.

Ako se dječak buni zašto je tu sada novi čovjek a ne njegov tata u redu je da mu kažete da vidite da mu je teško no da ga Vi volite i da ćete uvijek brinuti za njega i da će od sada biti tako da tata nije više s Vama. Bilo bi dobro da mu pojasnite na njemu razumljiv i sadržajno njegovoj dobi prikladan način novonastalu situaciju i što to znači za njega – npr. da mama i njegov tata iako su nekada živjeli skupa sada više neće. Da se to tako nekada događa. Iako imate novog partnera da ćete Vi i dalje biti tu za njega, da ćete ga jednako voljeti i brinuti o njemu. Također, da on i dalje može viđati/razgovarati s tatom, i s Vama o tati. Tako ćete mu pokazati da razumijete da je on zabrinut i da mu je nova situacija neobična i da Vam je u redu da on i dalje voli i treba svog tatu, itd.

I za kraj, Vaš dječak sigurno osjeti da njegov tata nekako čudno reagira na novu situaciju i normalno je da mu onda treba više vremena da shvati kakva je ta nova situacija budući da s jedne strane ima mamu koja je „za“ novu situaciju a s druge tatu koji je „protiv“ nove situacije. Kako bi on mogao odlučiti što nastale promjene znače za njega treba proći neko vrijeme kroz koje će on steći iskustva u tim okolnostima i tako donijeti svoje zaključke. Djetetu su mama i tata, odnosno značajni bližnji koji brinu o njemu, kriterij prema kojem ono vrednuje svijet, tj. prema Vašim procjenama ono odlučuje da li je svijet, pa tako i ova nova situacija, ok mjesto za njega. Kako se očito razilazite s dječakovim ocem u stavovima oko ove situacije vjerojatno je da kod dječaka postoje sumnje kako bi se zapravo trebalo ponašati u svemu tome. Djeca često žele udovoljiti i jednom i drugom roditelju što ponekad može ispasti nespretno i povrijediti jednog od roditelja, no tada je važno sjetiti se da su ove promjene vrlo teške za dijete i da djetetu treba vrijeme da bi se prilagodilo na novu situaciju. Sretno!

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori