Dijete ne želi biti s ocem zbog druge žene s kojom je zasnovao novu obitelj

Poštovana, rastavljena sam i imam kćer od 14 godina. Viđala je oca kako je njemu odgovaralo, a sada je sve drukčije. Njezin tata je doveo ženu s dvoje djece, sinove od 15 i 20 godina. Do nedavno je moje dijete išlo ocu, a sada ne želi jer je s njime druga žena. Dijete želi s ocem pričati, ali mu ta njegova žena ne dopušta jer smatra da njih dvoje nemaju o čemu pričati. Nameće se i mene blati. Sad mi se njen otac prijeti da će me prijaviti socijalnoj službi jer dijete ne želi biti kod njega. Ja sam mu rekla da odvede dijete na kavu ali on kaže da nema vremena šetati po kavama, da ima posla kod kuće. Što da napravim jer kćer ne želi doći u njegovu kuću?

Poštovana mama,

moj savjet jest da kćerku nastavite poticati da odlazi kod tate. Bez obzira na novu ženu i njezinu djecu, njezin tata je i dalje njezin tata te nove osobe u njegovom životu ne mogu promijeniti tu činjenicu. Osim što je njezin tata on ima i druge uloge u životu (zaposlenik, nečiji partner, itd.) i jedna uloga ne mora biti kamen spoticanja za drugu. Na isti način možete razgovarati s kćerkom – ona je dovoljna odrasla da razumije poantu. Tatina partnerica joj se ne mora sviđati: no ona je tatin odabir i na njoj je da taj odabir prihvati.

Ukoliko razgovor s kćerkom ne urodi plodom, moj savjet jest da razgovarate s bivšim suprugom i vidite možete li naći zajedničko rješenje – ukoliko ne možete, Centar za socijalnu skrb nije nešto čega se trebate bojati. Oni mogu pomoći u nalaženju kompromisa kao posredovatelji a u konačnici uvijek mogu i razgovarati s Vašom kćerkom i saznati koji su razlozi zbog kojih Vaša kćer ne želi odlaziti k ocu. U dobi od 14 godina nju nitko ne može prisiliti da viđa tatu (to ne može niti Centar), no svakako je na isto treba poticati. Šaljem Vam podršku.

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Pitajte me Moji odgovori