Dijete (dva i pol mjeseca) ima jake grčeve i neredovite stolice? Trebam li promijeniti AD mlijeko?

Poštovani, imam dijete od dva i pol mjeseca i muku mučimo s hranom i probavom. Rođena je s 3970 g, izašla iz bolnice s 3650 g. Kroz prvih mjesec dana isključivo dojena beba i imala je 4020 g na prvom pregledu kod pedijatra. Moram napomenuti da dva tjedna nakon rođenja zbog čestog bljuckanja i povraćanja u mlazu završila je u bolnici zbog sumnje na Stenozu pilorusu što je nakon UZV- a isključeno, no svejedno je ostala na promatranju nekoliko dana. Obavljen je i pregled gastroenterologa i UZV mozga i nalazi su bili uredni. Nakon izlaska iz bolnice i kilaže od 4020 g koju sam već navela, dijete je dobilo samo 80 g ( znači 4100 g sveukupno) u dva tjedna. Pedijatrica je predložila uz dojenje i AD mlijeko te smo započeli s NAN 1 OPTIPRO. Nakon dva tjedna od početka prehrane,vidio se napredak u težini te je težila 4480 g te sada ima 5100 g s dva i pol mjeseca. Porast težine je vidljiv i s tim nemamo problema, no od početka, dok je još bila samo na dojci imala je već jake grčeve i neredovite stolice. Probali smo sa Biogaiom i Espumisanom i nije baš pomagalo. Kada je uvedeno AD mlijeko problemi s probavom su bili sve gori.

Jako se grčila i postala je jako nemirna (mlataranje nogicama i rukicama, okretanje glavom lijevo-desno, stalno se presavija, pogotovo dok spava). Od početka, dok je bila samo na dojci nije imala stolice po četiri do pet dana. Znam da je normalno dok crijeva ne sazriju da stenju i naprežu se dok obavljaju sam čin pražnjenja, ali kod nje je to baš jako izraženo (jako se napreže, pocrveni, stolica bude eksplozivna i jako plače što je znak da je boli). Isprva smo mislili da je to od grčeva koji su se pojačali korištenjem AD mlijeka pa smo prešli na NAN Sensitive od kojeg se ništa nije popravilo. I dalje su bile neredovite stolice, ali neke su postale ružne zelene boje što do tad nije bio slučaj. U konzultaciji s pedijatricom vratili smo se ponovno na NAN 1 i sada se isto vrtimo u krug. Jaki grčevi, ispuštanje plinova, konstantno naprezanje, plač, nemir, neredovite stolice (i do 5 dana izostanu – ne znam više je li to u redu ako je i na AD mlijeku, a ne samo dojena?). Moje glavno pitanje je treba li sve to pustiti dok dijete ne prođe fazu sazrijevanja crijeva i je li to sve normalno i treba li promijeniti AD mlijeko? U velikoj sam nedoumici jer gledam kako se dijete muči sve dok se ne isprazni, a kad kreće pražnjenje boli ju i ne znam bi li joj pomogla promjena mlijeka ili ne? Pedijatrica mi je rekla da se držim NAN-a ako sam s njim započela jer da promjenom mogu samo stvar pogoršati. Znam da je u ovoj dobi najbitnije da dijete napreduje na težini što je kod nas slučaj, ali pitam se mogu li joj nekako pomoći s tom probavom ili treba čekati tri do četiri mjeseca da se ti grčevi smire, pa samim time i stolice i cijela probava? Usprkos tome što stolice nisu redovite, one su normalne boje i konzistencije i nisu tvrde tako da sumnjam da je riječ o zatvoru. Isto tako usprkos dobivanju na težini sada i na NAN 1 nakon obroka kao i na NAN Sensitivu dijete traži još jesti.

Prije boce uvijek prvo ponudim dojku znači i tu nešto povuče, ali uvijek popije cijelu bocu (150 mL je to po proizvodaču i njenoj dobi) bez obzira na prethodno sisanje. Sveukupno u danu ima pet obroka svaka četiri sata i jedno noćno što je samo dojka. Nekad nakon obroka usprkos plaču izbaci koji mililitar pa čak i nakon nekog vremena iza obroka opet bljucka pa mislim da je samo halapljiva dok ne shvati da se najela, a nekad ne izbaci ništa i traži već za 3 sata opet, tako da ne znam više je li joj dovoljno. Iako dobiva ne težini, zašto onda plače poslije jela? Molim za pomoć, trebam li mijenjati AD ili ne? Ako da, koje? Unaprijed hvala na odgovoru.

Poštovana,

moguće se radi o infantilnoj disheziji , što je bezazleno stanje u kojem dijete plače i stenje dok ne obavi stolicu koja je normalne tvrdoće i volumena. Radi se zapravo o jednoj diskordinaciji vanjskog i unutrašnjeg mišića čmara koji sudjeluju u defekaciji što se do 6 mj. smiri. Važno je da dijete napreduje, trbuh nije velik i da nema tvrdu stolicu. Ukoliko postoje takvi popratni simptomi savjetujem da dijete pregleda gastroenteorolog kako bi se uvjerili da je sve u redu (pregled analne regije i lumbosakralne regije…). Za tvrđu stolicu može se koristi formula Novalac IT koja je upravo namijenjena za takve slučajeve.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori