Davati djeci mlijeko ili ne?

Poštovana, u mlijeku svako malo otkrivaju neke otrove (kao i prošli tjedan u našem), kažu da u njemu ima antibiotika i drugih lijekova, hormona rasta i kemikalija. Pronašla sam razne informacije da zato što se mlijeko industrijski obrađuje postalo je jedan od najčešćih alergena te se povezuje uz cijeli niz simptoma i bolesnih stanja kao što su probavne smetnje, alergije, kolike kod dojenčadi, karijes, osteoporoza, artritis, problemi sa rastom kod djece, učestale infekcije ušiju kod djece, pa čak i bolesti srca i rak. Mlijeko je teško probavljivo i priroda ga je zamislila da ga pije telad, a ne ljudi. Da li je sve to točno i što vi mislite o mlijeku? Da li više koristi ili šteti? Da li da ga dajem djeci? Više ne znam ni sama, nisam pametna. Što ako ne piju mlijeko? Što im se može dogoditi? Magda

 

Poštovana,

ovo je vječno pitanje! Osobno, mlijeko ne smatram lošom namirnicom, niti je smatram teško probavljivom ili namjenjeno samo teladi. Mlijeko je izuzetno kvalitetna i nutiritivno bogata namirnica i kao takva je važna za razvoj djeteta. U kontekstu mlijeka, ne misli se isključivo na mlijeko u obliku tekućine, već svih oblika u kojima se na tržištu može naći.

Što se tiče zagađenosti, na žalost kontrola je ograničena, no treba imati na umu da se, kada pričamo o zagađenosti na bilo koji način (mikroorganizmima, antibioticima i nekim drugim lijekovima, hormonima i kemikalijama) na žalost ne radi samo o mlijeku već i o svim drugim namirnicama – voću, povrću i žitaricama (od tla i gnojiva, do insekticida i skladištenja) te mesu, jajima i ribi (uzgoju i kontroli)!

Zato danas postoje bio/eko proizvoidi, koji bi trebali zadovoljavati određene standarde i pružati konzumentu sigurnost i zdravu namirnicu, no, mediji su pokazali da i u ovom slučaju nije sve onako kako bi trebalo biti.

Konačno, idealno bi bilo da uspijete pronaći domaću provjerenu namirnicu, no ako ovo ne uspijete, vodite se instinktom, izaberite manje od dva zla, a ako se odlučite za eliminaciju bilo koje skupine namirnica iz svoje ili djetetove prehrane nađite joj adekvatnu zamjenu i eventualnu suplementaciju onoga što se gubi.

Tena Niseteo
dipl.ing.preh.teh., nutricionist/pedijatrijska klinička dijetetičarka
Definicija hrane d.o.o.
http://www.facebook.com/DefinicijaHrane

 

TENA NISETEO

dipl.ing.preh.teh. / nutricionistica / specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam
Definicija hrane d.o.o.

Pitajte me Moji odgovori