Curica (5,5 godina) odbija ići u vrtić, plače, ne želi jesti i žali se na bolove u trbuhu

Imam curicu od pet i pol godina. U vrtić ide već tri godine s postepenim prekidima zbog bolesti. Bojkotirala je hranu u vrtiću s obrazloženjem da joj se ne sviđa pa smo je oslobodile ručka i sve je bilo ok. Međutim, posljednjih nekoliko mjeseci odbija ići u vrtić. Navečer se počne žaliti na bolove u trbuhu i to se nastavlja sve do jutra. Plač, bolovi u trbuhu, odbijanje hrane. Kad smo je pitali zašto ne želi ići u vrtić, rekla je da joj se tamo nije nikad sviđalo i da se nitko ne želi igrati s njom, da su tete stroge i da galame na nju. Rekli smo joj da smo uvijek tu za nju i da će sve biti u redu, ali ništa ne pomaže. Bojim se da to ne nastavi i kad ove godine krene u školu. Imate li kakav savjet?

Draga mama,

vidim da se brinete kako će biti kada Vaša curica krene u školu, odnosno hoće li se neke situacije koje se trenutno javljaju kod odlazaka u vrtić javljati i kad krene u školu. No, u ovome trenutku ništa od svega toga se ne događa. U redu je razmišljati o budućnosti, no, opterećivanje tim pitanjima samo Vas može udaljiti od toga da u ovome trenutku budete maksimalno s Vašom curicom i gradite odnos s njom. Ako se i jave neke poteškoće u prilagodbi na školu, npr. da joj se nešto u školi ne svidi pa bude htjela to izbjegavati, s obzirom na to da ste zaista brižna majka, vjerujem da ćete adekvatno odreagirati i pomoći svojoj curici da skupa prevladate taj period.

Svaka promjena zahtjeva od djeteta određenu prilagodbu pa tako i polazak u vrtić ili kasnije polazak u školu. Vrijeme prilagodbe specifično je za svako dijete i ovisi o više faktora. Više o prilagodbi na vrtić i izazovima koji se mogu javiti kada je prilagodba produžena periodima izbivanja iz vrtića zbog oboljenja pročitajte u odgovoru na slično pitanje: http://klinfo.rtl.hr/savjeti/izrazito-teska-prilagodba-vrtic-kod-6-godisnjaka/

Ono što možete učiniti kako bi svojoj curici pomogli smanjiti napetost koja se moguće kod nje javlja je da joj kroz igru figuricama/plišanim životinjama pomognete približiti nove situacije, npr. polazak u školu ili neke konkretne situacije koje bi se mogle dogoditi u školi; ili već postojeće situacije koje su joj iz nekog razloga izazovne (npr. igranje s drugom djecom). Proigravanje socijalnih situacija s njezinim igračka (npr. „Medo kreće u školu“, „Vjeverici je teško naći prijatelje“) način je kako možete Vašoj curici olakšati susretanje s novim situacijama ali i pomoći joj da nauči kako se nositi s trenutnim izazovima. Važno je da je igra opuštena i nenametljiva. Što se tiče funkcioniranja općenito, čini se kako Vaša djevojčica dosta snažno osjeća emocije te da ih nekada ne zna adekvatno izraziti pa dolazi i do psihosomatike (bolovi u trbuhu…). Iz tog razloga važno je imenovati joj emociju koju uočite kod nje i dati joj konkretnu ideju kako može iskazati tu emociju.

Vjerujem da ste zabrinuti kako će proći prilagodba na školu no uz Vašu podršku i razumijevanje uvjerena sam da ćete uspješno proći kroz to razdoblje. Ako ćete imati dodatne upite slobodno nam se javite. Sretno!

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori