Beba već 20 dana ima laganu temperaturu. Smijemo li je cijepiti?

Poštovana, beba od 2 i pol mjeseca ima temperaturu 37:1 – 37:2 već 20 dana. Radili smo nalaze krvi i urina nakon 10 dana temperature i sve je bilo dobro, dijagnosticirana je upala gornjih dišnih puteva (terapija: čišćenje nosića fiziološkom otopinom). Temperatura nije prestajala pa je pred 2 dana ponovno napravljen nalaz krvi koji kazuje da je sve u redu. Cijepljenje smo ipak malo prolongirali. Evo sada ide dvadeseti dan kako beba i dalje svaki dan ima tu laganu temperaturicu, a približava nam se i novi datum cijepljenja. Smije li se beba cijepiti s takvom temperaturom, nosić redovito čistimo, no on nema nikakvih naznaka da s nosićem nešto nije u redu (od prvog dana hvala Bogu normalno diše i nikada nije bilo znakova upale/prehlade).
Dakle čistimo čisti nosić, nalazi pokazuju da je sve dobro, ali u popodnevnim satima temperatura se svakodnevno javlja. Možete li nam pomoći kakvim savjetom što nam je činiti? Koje još nalaze napraviti? Smijemo li se cijepiti? Hvala Vam!

Poštovana,

kod tako male djece mjerodavna je jedino tempratura izmjeran rektalno koja je normalno manja od 37,5. Ako dijete nije u akutnoj bolesti i nema temperaturu rektalno preko 37,5 C, može se cijepiti.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori