Beba ima dijagnosticiran refluks, jede posebnu hranu, ali pati od zatvora

Poštovana, moja tromjesečna djevojčica ima dijagnosticiran refluks i pije H2 blokator – sirup Ranitidin. Po preporuci gastroenterologa pije Novalac Alernovu Ar. Problem na koji sam “upozoravala” i pedijatra i gastroenterologa je zatvor. Ona od rođenja stolicu ima svaka 3 do 4 dana. Početno sam prvi mjesec dojila ali vrlo malu količinu (30tak ml iz obje dojke) te davala dohranu jer sam i s prvim djetetom imala problem pri uspostavi dojenja pa se izostanak stolice nije “ozbiljno” shvaćao. Uvođenjem Allernove stolica je izostala 7 dana, poslani smo na hitnu pedijatriju gdje je dobila Dulcolaks (?!) čepić. Nakon toga stolicu ima svaka 3-4 dana, uz podražaj. Na moj upit gastroenterolog je predložio uvođenje Portalaka. S dužnim poštovanjem, to ne činim jer me zanima zbog čega je tome tako. Naime, vidim da je to smeta, nemirna je, plačljiva i često se grči a i kada se isprazni to je vrlo oskudno i tek ako je podražim obavi pražnjenje do kraja. Ponekad je stolica tvrda (loptica) a ponekad uobičajene konzistencije. Pije i vodu i zaslađeni čaj no kako obilno refluksira ne znam koliko to pomaže. Masiramo trbuščić svaku večer. Mene situacija zabrinjava, ne znam kako objasniti liječnicima da mi se čini da to ipak je problem i da ga treba rješavati jer mi se čini da ona zbog neugode koju trpi u stvari ne “kaka”. Što bih mogla učiniti da joj olakšam? Mislim da čepići i laksativi nikako ne mogu biti rješenje jer bi ih morala svakodnevno davati. Oprostite na dužini posta i hvala vam na odgovoru.

Poštovana,

zatvor je mogao nastati od antirefluksne formule koja je gušća i lakše izazove tvrdu stolicu. Iza toga dijete stvori često čep stolice, koju ne može dobro izevakuirati, a nerijetko počne raditi i manevar zadržavanja stolice čime dodatno otežava problem, iako je ona još za to mala. Rješenje tog problema je u evakuaciji nakupljene stolice – dovoljan je glicerinski čepić ili Dylax junior mikroklizma, te potom u promjeni hrane.

Budući da vidim da ste na hipoalergenoj prehrani, bez koordinacije s Vašim gastroenterologom ne mogu se u to miješati. Druga mogućnost je zaista uvođenje Portalaka. To je omekšivač stolice koji ima i prebiotiski učinak i ne uljenuje crijeva već samo omekšava stolicu navlačeći vodu u crijevo. Može se dugo uzimati bez rizika. Kako će iza navršenih 4 mjeseca moći početi i dohranu, tada treba dati krušku, šljivu ili tikvicu, tj. nešto što pomaže mekoći stolice.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori