Prema nekim istraživanjima svaka druga žena se barem jednom u životu “borila” s nekom vrstom gljivične infekcije. Svakako, jedna od najpoznatijih je candida koja se najčešće javlja tijekom trudnoće, kod žena oboljelih od šećerne bolesti te nakon liječenja antibioticima. Pripadnice ljepšeg spola candidu su znale dobivati i zbog nakupljenog stresa, loše prehrane, promjena u klimi i neravnoteže vaginalne flore, nekvalitetnog donjeg rublja itd. Kao najčešće simptome žene navode neugodni svrbež, žarenje te pojačani iscjedak koji je u većini slučajeva bijel i sirast. Iskustva su pokazala da su simptomi najizraženiji nakon spolnog odnosa jer trenje dodatno pojačava osjećaj žarenja i svrbež.

Kako ublažiti gljivičnu infekciju?

Kokosovo ulje

To se pitaju mnoge žene, a pogotovo one kojima se candida uporno vraća i stvara probleme. Prvi na listi kućnih lijekova za gljivičnu infekciju je kokosovo ulje koje ima antimikrobna svojstva i pomaže u liječenju i prevenciji gljivičnih oboljenja. Potvrdilo je to i jedno istraživanje provedeno na miševima koje je pokazalo da je kod miševa hranjenih s kokosovim uljem zapažen deset puta manji rast candide u crijevima nego kod onih hranjenih goveđim lojem ili sojinim uljem.

Primjena

Preporuka je da žena svakodnevno uzima dvije do četiri žličice kokosovog ulja. Može ga koristiti u obliku čistog ulja kao dodatak prehrani ili u svakodnevnoj pripremi jela. Kokosovo ulje se može koristiti u pirjanju i pečenju povrća, mesa i ribe. Neke ga žene koriste i u pripremi kolača umjesto maslaca i margarina, a njime se može obogatiti i voćni smoothie. Kad se kupuje kokosovo ulje, treba pripaziti da na deklaraciji piše hladno prešano, a dodatni plus je organski uzgoj.

Češnjak

Antibakterijska i antivirusna svojstva češnjaka već su odavno zapisana u medicinskoj povijesti. Češnjak i njegovi sastojci već su nebrojeno puta bili podvrgnuti istraživanjima da bi se dokazalo njihovo djelovanje na infekcije i svaki put rezultati su bili pozitivni. Jedan od glavnih sastojaka češnjaka – ajoen pokazao se posebno učinkovitim u liječenju candide.

Primjena

Dnevno možete pojesti nekoliko češnja svježeg češnjaka, a ako vas iritira loš zadah iz usta, napravite gustu pastu od češnjaka koja se nanosi izravno na zahvaćena područja. Ostavite da djeluje 15-ak minuta i nakon toga pastu dobro isperite s intimnog područja.

Koktel iz prirode

Za pripremanje ovog koktela koji vam može pomoći u rješavanju naporne candide potrebno vam je svega nekoliko sastojaka koje ćete vrlo lako pronaći u svom kućanstvu. Čaša jogurta, 2 češnja češnjaka, jedna mrkva, pola žličice đumbira i cimeta. Izblendajte sve sastojke i dodajte ih u jogurt. Koktel pustite da malo odstoji, a možete ga jesti i kao salatu jednom na dan.

Imajte na umu da su vaginalne gljivice dosta uporne. Iako vam se simptomi možda neće pojavljivati neko vrijeme to ne znači da su gljivice odustale i da ste ih se zauvijek riješili. Stoga, ne zaboravite redovito ići kod ginekologa i što prije popravite loše životne navike.