Topliji dani otvorili su i sezonu voćne kraljice proljeća – jagode. Jagode imaju više vitamina C nego limun ili naranča, a u primjerice 150 g ovog voća ima tek 50 kalorija. Prije nego što krenete na isprobavanje recepata koje smo za vas s užitkom pripremili, obratite pozornost na nekoliko osnovnih pravila. Za početak, kada kupujete jagode, birajte one manje ili srednje veličine. Važno je da budu neoštećene, da im je koža glatka i napeta, da imaju zdrave peteljke i da su što čišće. Iskoristite sezonu kraljice voća i razveselite svoje male i velike ukućane s finim desertima.

[PROČITAJTE I OVO: Jagode –  zdrave, niskokalorične i ljekovite]

Domaći sladoled od jagode na štapiću

Sastojci:

  • 20 srednjih jagoda
  • 230 mL vode
  • 60 g šećera

Priprema: 

Operite jagode i odstranite peteljke. Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Izlijte smjesu u kalupe za sladoled sa štapićima i stavite u zamrzivač na nekoliko sati.

5-minutni kolač s jagodama

Sastojci:

  • 450 g jagoda
  • 3 jaja
  • 170 g šećera
  • 170 g glatkog brašna

Priprema:

Tri cijela jaja pomiješajte s 170 g šećera koristeći mikser. Miksajte sve oko dvijeminute dok ne dobijete glatku kremu. U nju kuhačom lagano umutite 170 g prosijanog glatkog brašna i na kraju dodajte još 450 g svježih jagoda narezanih na manje komade. Smjesu prebacite u namašćen kalup za torte ili lim za kolače te stavite sve u zagrijanu pećnicu. Kolač pecite prvih pet minuta na 200 stupnjeva nakon čega smanjite temperaturu na 175 stupnjeva i pecite dodatnih 30 minuta.

Šarlota od jagoda

Sastojci:

  • 50 mL mlijeka
  • 125 g vrhnja
  • puding od vanilije
  • 4 lista želatine
  • 125 g kiselog vrhnja
  • kutija piškota
  • 300 g jagoda

Priprema:

Omekšajte želatinu u vodi. Kad vrhnje i mlijeko zakipe, maknite s vatre, umiješajte puding i dodajte želatinu. Nakon što se malo ohladi, dodajte kiselo vrhnje. Dno i rub kalupa obložite piškotama te sredinu napunite pudingom. Nakon što se ohladi, ukrasite tortu jagodama.

Jednostavni cheesecake s jagodama

Sastojci:

  • 2 šalice svježih jagoda, narezane
  • 4 žlice u šećera u prahu
  • 1 i 1/2 šalice krem sira po izboru
  • 1 žličica korice od limete
  • 1 žlica soka od limete
  • 6  grubo razmrvljenih keksa

Priprema:

Promiješajte zajedno jagode i 2 žlice šećera u prahu. U drugoj zdjeli umiješajte zajedno krem sir, koricu limete, sok od limete i preostale 2 žlice šećera u prahu. U čaše slažite žlicu smjese od sira, pa dodajte grubo drobljene kekse i jagode. Ukrasite po želji.

Muffini s jagodama

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g jagoda
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • 30 g mljevenih badema
  • 100 g šećera
  • 180 g jogurta
  • 50 g maslaca

Priprema:

Jagode izrežite na manje komadiće. U jednu zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i mljevene bademe. U drugoj zdjeli izmiksajte jaje sa šećerom i rastopljenim maslacem te jogurtom. Dodajte suhe u mokre sastojke i izmiksajte. Jagode umiješajte lopaticom. Namastite kalupe za muffine i napunite ih malo više od pola. Pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.

Princeze s jagodama

Sastojci:

Krema:

  • 5 dl slatkog vrhnja
  • vanilin šećer
  • 50 dag jagoda
  • 3 dag šećera

Umak:

  • vanilin šećer
  • 5 dag šećera u prahu
  • jagode za ukras

Priprema:

Istucite ohlađeno vrhnje i dodajte oba šećera. Zdrobite 30 dag jagoda s 5 dag šećera te umiješajte u nadjev. Ostatak jagoda usitnjavajte s 5 dag šećera u prahu – dok ne dobijete umak. Kremu i umak ohladite te napunite princeze nadjevom.