Sve je spremno za rođendansku proslavu vašeg mališana. Nabavili ste dekoracije za ukrašavanje doma, kupili grickalice i sokove, pripremili slatke i slane zalogajčiće. Međutim, fali vam ono najvažnije – rođendanska torta. Ove godine ste odlučili zaobići slastičarnice i napraviti tortu kod kuće. Ako nemate ideju kakvu biste slasticu napravili, evo nekoliko zanimljivih recepata. Pogledajte kako napraviti tortu od djeci omiljenih čokoladnih bananica, snickers tortu, cheesecake od oreo keksa te ukusnu rođendansku tortu od smeđeg i žutog biskvita.

Jeftina rođendanska torta

 POTREBNO:

Za žuti biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo

Za smeđi biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 4 žlice brašna
  • 3 žlice kakaa u prahu
  • 1 vrećica praška za pecivo

Za kremu:

  • 1/2 l mlijeka
  • 6 žlica brašna
  • 15 dag šećera
  • 12 dag margarina za kreme
  • 10 dag čokolade za kuhanje

I još:

  • 1/2 l vrhnja za šlag
  • ukrasi za tortu
  • 4 dl mlijeka za prelijevanje biskvita

PRIPREMA:

  • Za žuti biskvit odvojiti žumanjca od bjelanjaka, pa miksati žumanjce sa šećerom dok ne postanu lagano pjenasti. Dodavati tada postepeno brašno i prašak za pecivo. Na kraju kuhačom umiješati čvrsto tučeni snijeg od bjalanjaka. Masu izliti u kalup za torte (24 cm Ø) kojem ste prethodno nauljili i pobrašnili stranice, a na dno stavili papir za pečenje u obliku podloge. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 35 min. Provjeriti čačkalicom je li biskvit pečen (ako je čačkalica suha nakon što ju zabodete do dna u sredini biskvita, onda je pečen). Istresti biskvit na podlogu, ohladiti.
  • Za smeđi biskvit postupak isti, samo dodati još kakao.
  • Za kremu na pari zakuhati 2,5 dl mlijeka. U preostalo mlijeko umiješati mikserom šećer i brašno pa te dvije smjese sjediniti i kuhati uz miješanje dok se ne zgusne (6-7 minuta, ovisi o jačini vatre). U ohlađenu kremu umiksati prethodno izrađen margarin. Kremu podijeliti na dva dijela pa u jedan dio dodati otopljenu čokoladu.
  • Hladne biskvite vodoravno prerezati na dva dijela, pa ih naizmjence slagati i filati s kremama. Obavezno svaki biskvit prije nanošenja kreme natopiti za cca 1 dl toplog mlijeka. Tako će torta biti posebno sočna.
  • Sve skupa premazati šlagom i ukrasiti po želji.

(Recept je preuzet s Recipeci.com)

Torta od čokoladnih bananica

POTREBNO:

Podloga od keksa i bananko čokoladica

  • 500 g Sport keksa 300 g Čoko-bananica
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g mliječne čokolade
  •  125 g margarina
  •  2 žlice šećera
  • 350 ml vode

Puding krema od vanilije

  • 500 ml mlijeka
  • 5 žlica šećera
  •  2 praška za puding s okusom vanilije
  •  200 g margarina sobne temperature
  • 200 ml slatkog vrhnja

Ostalo

  • 3-4 banane
  • 300 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA:

  • Vodu zagrijavajte zajedno sa šećerom, margarinom i čokoladom dok se sve ne otopi. Sport kekse istresite u veću zdjelu, ubacite krupno nasjeckane bananko čokoladice i prelijte sve otopljenom smjesom od čokolade i margarina.
  • Dno i stranice okruglog kalupa za pečenje (28-30 cm) obložite masnim papirom tako da kada istresete smjesu s keksima čokoladna krema ne bi iscurila izvan kalupa. Ukoliko imate dobar kalup za torte koji ne propušta – ne morate ga oblagati papirom. Čokoladnu smjesu s keksima dobro izmiješajte pa istresite u pripremljeni kalup i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
  • Za pripremu kreme prašak za puding razmutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka i šećer zagrijte do vrenja. Dodajte razmućeni puding i kuhajte ga dok se ne zgusne. Kuhani puding premjestite u zdjelu za miksanje i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Površinu pudinga prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica.
  • Ohlađeni puding izmiksajte, dodajte margarin sobne temperature pa ponovo sve dobro izmiksajte. Na kraju umiješajte tučeno slatko vrhnje. Preko ohlađene podloge od keksa razmažite nekoliko žlica kreme da popunite sve rupe, pa posložite uzdužno prerezane banane. Prije nego što banane posložite na tortu poškropite ih s malo limunovog soka.
  • Preko banana razmažite ostatak kreme. Tortu spremite u hladnjak da se krema dobro stisne, najbolje preko noći. Idući dan premažite tortu s tučenim slatkim vrhnjem, ukrasite po želji i poslužite!

(Recept je preuzet s Gastro.hr)

Snickers torta

POTREBNO:

  • 300 g kikiriki (neslani)
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 5 jaja
  • 8 žlica šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 1 dl mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica kikiriki maslaca

PRIPREMA:

  • Neslani kikiriki samljeti, a jednu šaku grubo sasjeckati.  Čokoladu za kuhanje otopiti s mlijekom, šećerom, maslacem i kikiriki maslacem.
  • Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjak istući u čvrsti snijeg uz dodavanje šećera.
  • U snijeg dodavati jedan po jedan žumanjak i miješati. Posebno umutiti vrhnja za šlag te ga lagano umiješati u smjesu snijega i žumanjaka.

SLAGANJE TORTE:

  • U kalup za torte prvo staviti dio mljevenog kikirikija, zatim staviti dio kreme, izravnati. Potom ponovno staviti kikiriki uz dodavanje nasjeckanog. Po tome prošarati rastopljenu čokoladu.
  • Ponovno staviti kremu, zatim samo čokoladu, opet kremu, nakon toga kikiriki, pa prošarati čokoladom. Ponavljati postupak sve dok imate kreme.
  • Tortu ukrasite čokoladom i kikirikijem. Staviti u zamrzivač i kad se stisne poslužite.

(Recept je preuzet s Gastro.hr)

Oreo cheesecake

POTREBNO:

  • 250 g Oreo keksa
  • 80 g maslaca
  • 400 g krem sira
  • 5 žlica šećera u prahu
  • 300 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA:

  • 200 g Oreo keksa treba samljeti. Možete ih i istući batom za meso preko vrećice, ali onda nećete dobiti fine sitne mrvice. Sada odvojte 150 g keksa, a preostale stavite na stranu jer će vam trebati kasnije da njima posipate tortu kada bude gotova.
  • Otopite maslac i pomiješajte ga s 150 g mljevenih keksa. Dobro promiješajte i dobivenu smjesu prebacite na dno okruglog kalupa za torte. Neka kalup bude najviše 24 cm promjera jer će vam inače torta biti preniska. Kalup prethodno premažite tankim slojem maslaca. Žlicom dobro utisnite podlogu kako bi cijelom površinom bila ravnomjerno raspoređena. Pospremite kalup u hladnjak i držite ga na hladnom dok se podloga ne očvrsne.
  • Miksajte slatko vrhnje dok ne dobijete potpuno čvrsti šlag. Pomiješajte mikserom krem sir za šećerom u prahu. Ukoliko volite slađe kolače, dodajte još šećera.
  • Sada spojite slatko vrhnje i krem sir u jednoličnu kremu. U kremu umiješajte ručno natrgane preostale komadiće Oreo keksa.
  • Dobivenom kremom prekrijte podlogu od keksa, poravnajte i posipajte preostalim mrvicama Oreo keksa. Možete dodatno ukrasiti šlagom ukoliko želite. Dobro rashladite i poslužite.

(Recept je preuzet s Recipeci.com)