Vrijeme pečenja božićnih kolača opako se približava. Njihove mirise već osjećamo u zraku. Lagano krećemo i s kupnjom sastojaka potrebnih za tijesta, biskvite, kreme. Imamo skoro pa sve potrebno, osim vremena kojeg nam zbog obaveza na poslu i brige oko djece kronično fali.

Imamo rješenje za to! Zašto ne biste probali napraviti čak četiri vrste božićnih kolača sa samo jednim tijestom? Svi do jednog, brzo i jednostavno se pripremaju. Zasučite rukave, uključite i djecu i svi zajedno popunite božićni stol s domaćim kolačima napravljenima u tili čas.

Evo recepata za ukusne nutella keksiće s lješnjacima, zvjezdice s narančom i bademima, husare s lješnjacima i pekmezom i vanilice s pekmezom.

Sastojci:

Osnovno tijesto

  • 500 g oštrog brašna
  • 300 g glatkog brašna
  • 500 g maslaca/margarina
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 žutanjak
  • 2 vanilin šećera
  • naribana korica 1 limuna
  • 1 žlica ruma

Priprema:

  • Maslac/margarin izmiksajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte jaje, žutanjak, rum i naribanu koricu limuna. Još malo sve izmiksajte pa dodajte obje vrste brašna.
  • Rukama umijesite glatko tijesto, podjelite ga na 4 četiri jednaka dijela pa svakom dodajte željene dodatke – mljevene orahe, lješnjake ili bademe, rogač ili mak, kokos, kakao u prahu. Na ¼ tijesta dovoljno je dodati 50 g dodataka, odnosno 1-2 žlice kakaa u prahu.
  • Pripremljena tijesta zamotajte ga u prozirnu foliju i spremite u hladnjak barem na pola sata prije nego što ćete početi raditi kekse.

Nutella keksići s lješnjacima

U tijesto dodamo 50 g mljevenih lješnjaka i 2 žlice prosijanog kakaa u prahu. Tijesto tanko razvaljamo pa izrezujemo kružiće. Pečene i ohlađene kekse ljepimo nutellom ili nekim drugim čokoladnim namazom. Zaljepljene kekse prošaramo otopljenom čokoladom i posipamo krupno sjeckanim prženim lješnjacima.

Zvjezdice s narančom i bademima

U tijesto dodamo 50 g mljevenih badema, 1 žličicu cimeta i naribanu koricu 1 naranče. Tijesto tanko razvaljamo pa izrezujemo zvjezdice. Pečene i ohlađene kekse ljepimo kremom od bijele čokolade i naranče. Kremu pripremimo tako da 100 g bijele čokolade otopimo u 50 ml slatkog vrhnja. Dodamo naribanu koricu ½ naranče, ohladimo pa izmiksamo s 50 g margarina sobne temperature. Ukrasimo otopljenom čokoladom i ukrasnim perlicama.

Husari s lješnjacima i pekmezom

U tijesto dodamo 50 g mljevenih lješnjaka. Uzimamo komadiće tijesta, oblikujemo kuglice i slažemo ih na lim za pečenje. Svakoj kuglici prstom ili kuhačom napravimo udubljenje. Pečene i ohlađene kuglice punimo pekmezom (pekmze po potrebi otopimo na laganoj vatri) i posipamo s malo mljevenih ili sjeckanih lješnjaka.

Napomena: Preostali bjelanjak možete iskoristiti tako da kuglice prije pečenja umačete u razmućeni bjelanjaka, a zatim ih uvaljajte u mljevene orahe ili lješnjake.

Vanilice s pekmezom

Tijesto tanko ga razvaljamo pa izrezujemo željene oblike. Na svakom drugom obliku napravimo manju rupu. Pečene i ohlađene keksiće mažemo pekmezom, a zatim lagano uvaljamo u šećer u prahu.

 

(Recept je preuzet s slatkisvijet.com)

Blagdanske delicije i božićni ručkovi diljem svijeta