Odlazak na posao s bolnom menstrucijom čini se polako odlazi u povijest. Barem kad su u pitanju žene s prebivalištem u Italiji. Naime, pred talijanskim parlamentom pojavio se prijedlog zakona prema kojemu bi tvrke morale odobriti kratki plaćeni odmor svakog mjeseca tj. za vrijeme trajanja menstruacije. Italija bi tako postala prva zapadna zemlja koja bi zakonski odredila menstrualni odmor za zaposlene žene u trajanju od tri plaćena dana.

Prema pisanju Independenta, mnogi taj zakon pozdravljaju jer ide na ruku ženama koje pate od jakih menstrualnih bolova. Međutim, pojavili su se i kritičari, a među njima i dosta žena koje smatraju da bi taj zakon mogao imati kontraefekt te da bi zapravo djelovao protiv žena kojima je ionako teško pronaći posao. Uzmu li poslodavci u obzir novi zakon, žene smatraju da bi prednost pri zaposlenju imali muškarci.

Što kažu statistike?

Prema službenim statistikama, Italija ima jednu od najnižih stopa zaposlenosti žena u Europi. Samo 61 posto Talijanki je zaposlen, što je ispod europskog prosjeka od 72 posto zaposlenih žena. Prema izvješću koje je izdao ISTAT, talijanski nacionalni ured za statistiku, gotovo jedna četvrtina žena je otpuštena tijekom trudnoće ili odmah po porođaju, što je prema zakonu nedopustivo.

Inače, prema talijanskom zakonu o radu propisano je pet mjeseci porodiljnog za vrijeme kojeg majka prima 80 posto svoje plaće. Nakon toga, oba roditelja mogu tražiti dodatnih šest mjeseci dopusta za vrijeme kojih mogu dobiti 30 posto plaće.

Slični “zakoni o menstruaciji” već su zaživjeli u Kini, Japanu i Južnoj Koreji. Plaćeni odmor za vrijeme trajanja menstruacije uveli su i neki privatni poslodavci poput multinacionalne kompanije Nike.

Ako imaš teške menstruacije, imat ćeš i tešku trudnoću – istina ili mit?