Već i ptice na grani znaju da konzumiranje povrća, svježeg ili kuhanog donosi zdravlje cijelom organizmu. Bogato, među ostalim, raznovrsnim mineralima, vitaminima i vlaknima podiže energiju, poboljšava imunitet, smanjuje mogućnost nastanka različitih bolesti, pozitivno utječe na probavnu funkciju organizma itd. Prednosti su višestruke, no jesu li toga svjesni i najmlađi? Iako većina djece zna da je Mornar Popaj jak, velik i nepobjediv zato što jede špinat, povrće im najčešće nije poželjan gost na njihovom tanjuru. Većina djece kao najčešći razlog nekonzumiranja povrća navodi njihov specifični, većinom gorkasti okus.

Ukoliko vaši mališani baš i ne preferiraju zelenje ili ukoliko ih želite postepeno naviknuti da jedu (za njih baš ne omiljeni) špinat i ostalo povrće, donosimo vam nekoliko recepata s kojima će zasigurno povećati količinu zelenja u dječjoj prehrani.

Umjesto da im pripremite dosadno lisnato povrće koje ćete skuhano staviti na tanjur ili u obliku variva, malo se potrudite i napravite im povrće zanimljivim. Prilikom pripreme poigrajte se s bojama koja će djecu vizualno privlačiti te ih pitajte da sudjeluju u pripremi hrane.

Pizza sa špinatom

Sastojci:

maslinovo ulje, 2 režnja češnjaka (zgnječena), 130 g tvrdog sira, ¼ šalice bijelog graha, malo parmezana, 120 g špinata

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Razvaljajte tijesto, stavite ga u posudu za pečenje. Tijesto premažite maslinovim uljem, a zatim ravnomjerno rasporedite po njemu češnjak, tvrdi sir i bijeli grah te lagano pospite parmezanom. Špinat stavite u veliku zdjelu te ga dobro promiješajte s maslinovim ulje, solju i paprom i nakon toga ga rasporedite po pizzi. Pecite desetak minuta dok tijesto ne dobije hrskavu koricu.

Složenac s blitvom

Sastojci:

tijesto za 6 osoba:
250 g oštrog brašna, 125 g maslaca, 1 žličica soli, 1 žumanjak, 1 žlica vode

Za nadjev:
500 g blitve, 3 jaja, 50 ml vrhnja za kuhanje, 100 g naribanog parmezana

Priprema:

Umijesite prhko tijesto, oblikujte ga u štruce, zamotajte u foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku dva sata. Zamutite vrhnje, jaja i parmezan. Operite blitvu, narežite je nasitno i umiješajte u smjesu s jajima. Šest malih kalupa za pečenje premažite maslacem, obložite tijestom i dodajte smjesu od blitve i jaja. Smjesu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30 minuta na 175 ˚C. Pri kraju pečenja pospite preostalim parmezanom.

Zeleni muffini od kelja

Sastojci:

usitnjeni kelj (5 šalica), sir za ribanje, 120 g svježeg sira, luk srednje veličine, 3 režnja češnjaka, 3 jaja, sezam, sol

Priprema:

Za početak oprani kelj usitnite u multipraktiku. Kelj možete slobodno nakon pranja očistiti i od tvrđeg središnjeg djela na listova, ali i ne morate. Na kraju trebate dobiti 5 šalica od 2 dcl punih usitnjenog kelja. Nakon kelja u multipraktik dodajte 100 grama punomasnog polutvrdog sira, očišćeni luk srednje veličine i režnja češnjaka. Sve usitnite skoro u pire i pomiješajte s usitnjenim keljom. Na kraju dodajte 3 jaja, 120 grama svježeg kravljeg sira i začine po želji. Dobivenom smjesom napunite nauljen kalup za muffine i pecite kelj muffine na 200 stupnjeva oko 25 minuta. Prije posluživanja prepržite i nekoliko žlica sezama te s njima posipajte muffine od kelja.