Liječnici kažu da po velikim ljetnim vrućinama treba izbjegavati meso te jako začinjenu, slanu i masnu hranu. To bi značilo da hamburger i krumpirići nikako ne dolaze u obzir. No ako ih vaša djeca obožavaju i mole vas da im napravite njihov omiljeni fast food, znajte da ga možete napraviti u vrlo zdravoj varijanti. Izgledat će potpuno isto poput svoje nezdrave i masne varijante, možda će biti mrvicu drugačijeg okusa, ali bit ćete sigurni da su s ovim hamburgerom i krumpirićima vaša djeca dobila vrlo korisne i bogate nutrijente.

Recept za burgere koje donosimo u nastavku je vegetarijanski, odnosno bez mesa, ali sadrži grah koji je izvrstan izvor proteina, složenih ugljikohidrata za energiju, vlakna i nutrijenata poput bakra, magnezija, kalija i željeza. Za pripremu burgera treba vam svega 10 minuta, a kad ih jednom oblikujete, možete ih smrznuti za brzi obrok u narednim danima. Plus vegetarijanskog burgera je i taj što ima izvrstan okus i topao i hladan, pa ako vam ostane viška, možete ga poslužiti kasnije uz hladnu miješanu salatu i, primjerice, hladni umak od jogurta.

U pripremu možete uključiti i djecu, jer si tako povećavate šansu da će popapati ono što su si uz vašu pomoć sami pripremili.

Zdravi burger

Potrebni sastojci:

400 g crvenog graha
400 g bijelog graha
60 g zobenih pahuljica
1/2 ljubičastog luka
1 čajna žličica (kajenskog) papra
1 čajna žličica crvene paprike
3 režnja češnjaka
sitno sjeckani svježi peršin
soli po želji
1 jaje po potrebi i želji (da se smjesa poveže)
krušne mrvice za lakše oblikovanje burgera

Sitno nasjeckajte luk i češnjak i pomiješajte s grahom i začinima. Dajte djeci da izmiješaju sve zajedno i naprave mekanu smjesu. Po potrebi dodajte jaje kako bi se smjesa povezala i/ili krušne mrvice kako bi lakše oblikovali burgere. Ako želite da burger bude veganski, umjesto jaja dodajte malo vode za omekšavanje smjese.

Burgere pecite na papiru za pečenje u pećnici oko 10-15 minuta na 180 stupnujeva, na maslinovom ulju u tavici ili na grilu.

Poslužiti ih možete u integralnom pecivu, zajedno s povrćem, umacima i sirom poput klasičnog burgera ili uz hladnu povrtnu salatu i hrskavi tost koji možete također ispeći na grilu.

***

Zdravi krumpirići

Potrebni sastojci:

Batat
1 čajna žličica dimljene crvene paprike
1 čajna žličica češnjaka u prahu
maslinovo ulje
sol i papar po želji

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Dobro operite batat, ali ostavite ga u njegovoj kori. Izrežite ga u duguljaste komade poput standardnog pommes fritesa. Osušite krumpiriće u papirnatom ručniku pa ih začinite sa spomenutim začinima i dobro rukama promiješajte u posudi s maslinovim uljem. Druga varijanta je da posložite krumpiriće na papir za pečenje i prelijete ih maslinovim uljem.

Pecite krumpiriće 15-20 minuta ili do željene hrskavosti.

DOBAR TEK!