Činjenica je da većini djece variva nisu primamljiva i kad god uhvate priliku vole ih zaobići u velikom luku. Međutim, “jela na žlicu” iznimno su zdrava i hranjiva pa se stoga moramo potruditi da djeca rado i redovito na svojim tanjurima “ugošćuju” variva. Osim što su zdrava, variva su i vrlo jednostavna za pripremu, ne zahtijevaju puno vremena za štednjakom, a može se skuhati i veća količina za dan poslije.

Kako pripremiti varivo za djecu?

Za djecu se mogu pripremati variva od krumpira, graška, tikvice, kupusa, mrkve, kelja itd. Puno djece nisu preveliki ljubitelji variva, stoga treba obratiti pozornost na omjer namirnica prilikom pripreme kako niti jedna namirnica ne bi dominirala mirisom i okusom. Većina variva se može podgrijati, ali najbolja su svježe pripremljena i ne predugo kuhana jer se tako čuva količina nutritivnih tvari. Prilikom pripreme variva za djecu, ciljanu je gustoću bolje postići pasiranjem nekoliko žlica kuhanog variva nego koristiti dodatak popečenog brašna. Ukoliko dijete u prehrani izbjegava meso, meso za variva poželjno je dobro usitniti ili pak pirjati u većem komadu koji će se djetetu moći poslužiti na tanjuru.

Kako “natjerati” djecu da zavole jesti variva?

Na nekoliko jednostavnih načina. Za početak, dodavanjem nekih novih okusa u varivo. Primjerice, možete dodati žlicu-dvije kečapa koji će varivu dati slatkasnu notu. Ako djeca ne vole određeno povrće, npr. krumpir, uvijek ga možete zgnječiti vilicom da se “ne vidi.” Djeca su vizualni tipovi pa se angažirajte i oko prezentacije jela. Najmlađi “padaju” na boje pa se potrudite da vam variva budu što šarenija i da se u njima nalaze različite teksture. Od pomoći vam mogu biti i minijaturne modlice za povrće kako bi najobičnije namirnice, poput krumpira i mrkve dobile novu dimenziju. Dobar recept kad su u pitanju klinci zlata vrijedi pa smo za vas prikupili nekoliko njih.

Variva koja će djeca obožavati

Varivo od mahuna

Potrebni sastojci:

  • 1 kg mahuna
  • 1 velika glavica luka
  • 2 mrkve
  • 2 krumpira
  • 1,5 l vode
  • 1-2 žlice brašna
  • 2 žlice zobenih pahuljica
  • 1 žličica crvene mljevene paprike
  • 2 češnja češnjaka
  • Sol, papar, kurkuma
  • Peršinov list, kopar
  • Ocat, kiselo vrhnje, ulje/mast

Priprema:

  • Mahune oprati, očistiti i narezati na manje komade.
  • Luk, mrkvu i krumpir oguliti. Luk sitno nasjeckati, mrkvu narezati na kolutiće, a krumpir na kockice.
  • Na malo masnoće kratko pržiti luk, kada malo smekša i postane staklast dodati mrkvu i krumpir, povremeno promiješati pa nakon 10 minuta dodati mahune. Sve zajedno pirjati još 10 minuta.
  • Dodati brašno, crvenu mljevenu papriku i češnjak (nasjeckan ili protisnut), promiješati i nastaviti pirjati oko 5 minuta.
  • Dodati vodu, zobene pahuljice, sol i papar pa kuhati 30 minuta. Pri kraju kuhanja dodati malo  kurkume u prahu.
  • Na kraju u varivo dodati sitno nasjeckani peršinov list, kopar i ocat. 7. Kiselo vrhnje svatko si, po  želji, može dodati u tanjur.

Recept Tatjane Pastuović Klaić preuzet je s portala Gastro.hr

Hranjivo varivo od repe i povrća

Potrebni sastojci:

  • 30 dag svježe repe
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 1 korabica
  • mali komadić celerovog korijena
  • 2 krumpira
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • žličica limunovog soka
  • sjeckani peršin
  • ulje
  • žličica začina po želji
  • sol, papar

Priprema:

  • Repu, korabicu, krumpir, mrkvu i celer oguli, operi i nareži na kockice.
  • Na zagrijanom ulju poprži nasjeckani luk, dodaj povrće i zajedno kratko pirjaj, a zatim zalij vodom da sve bude pokriveno i kuhaj dok sve potpuno ne omekša.
  • Posoli, pospi začinima i umiješaj kiselo vrhnje. Zajedno kuhaj oko 5 minuta.
  • Gotovo varivo pospi nasjeckanim peršinovim listom i zakiseli limunovim sokom.

Recept je preuzet s portala Zdravakrava.hr

Maneštra ili varivo od leće

Potrebni sastojci:

  • 500 g suhe zelene leće
  • 1 poriluk
  • 3 mrkve
  • stručak celera
  • 2 lovorova lista
  • 3 češnja češnjaka
  • kurkuma
  • maslinovo ulje

Priprema:

  • Namočite leću 2 sata prije jela u hladnoj vodi. Na maslinovom ulju popržite poriluk i mrkvu narezanu na kolutove.
  • Dodati im ocijeđenu leću, ubaciti lovorov list, narezani celer posoliti, popapriti i zaliti vodom da prekrije leću. Pustiti kuhati oko 25 minuta.
  • Vode dodavati po potrebi ako pokuha. Pred kraj kuhanja dodati 3 iskosana češnja češnjaka i pola žličice kurkume.
  • Jelo treba nakon kuhanja odstajati oko pola sata da se malo zgusne. Može se dodati još nekoliko kapi maslinovog ulja.

Recept Ingrid Periše preuzet je s portala Gastro.hr

Trikovi za povećanje apetita kod djece