Među roditeljima prevladava mišljenje da se djeca manje znoje od odraslih. No, kao i nama odraslima, i djeci je znojenje urođeni mehanizam pomoću kojeg organizam održava temperaturu tijela na 37 stupnjeva. Drugim riječima, kad je vani jako vruće ili ako vježbamo i aktivnošću dižemo tjelesnu temperaturu, znoj se javlja na koži kao obrambeni štit koji bi trebao ohladiti organizam. Znoj je zapravo voda s kojom se iz tijela izbacuju i toksini.

Normalno je da se djeca koja su iznimno aktivna tijekom dana – znoje. “Normalno” znojenje prepoznat ćete po tome što će dijete nakon fizičke aktivnosti biti mokro, ali će sa smirivanjem aktivnosti i znoj lagano ishlapiti nakon što je obavio svoju osnovnu funkciju hlađenja pregrijanog dječjeg organizma.

Ukoliko primijetite da se dijete pretjerano znoji i da postoje odstupanja od ove normalne dinamike aktivnost-znojenje-hlađenje, moguće je da se radi o zdravstvenom problemu.

 

Pretjerano znojenje ili hiperhidroza

Hiperhidroza je stanje koje može biti urođeno, odnosno prisutno od rođenja te se uočava već u vrlo ranoj dobi. Isto tako, može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Kod hiperhidroze događa se da su žlijezde znojnice pretjerano stimulirane da proizvode znoj zbog pretjerane aktivnosti simpatičkog živčanog sustava.

Što može biti uzrok hiperhidroze?

Hiperhidrozu mogu izazvati neki lijekovi, pa ako je dijete na određenoj terapiji, moguće da je upravo to uzrok prekomjernog znojenja.

Pretjerano znojenje može biti i posljedica nekih ozbiljnijih bolesti kao što su cistična fibroza, srčane bolesti ili metabolička oboljenja kao što su primjerice bolesti štitnjače ili dijabetes te razne infekcije. No uz znojenje, ove bolesti imaju i niz drugih simptoma koje bi liječnik trebao prepoznati. Odnosno, ako uz znojenje primijetite još neki od simptoma (gubitak na težini, otežano disanje, pretjerano mokrenje, naglo dobivanje na težini, neprirodan umor i slično), obavezno posjetite pedijatra.

Pretjerano se znoje i pojedinci s viškom kilograma, manjkom kondicije i pretile osobe, što vrijedi i za djecu.

Hiperhidroza može biti ograničena neke dijelove tijela – lice, šake, pazuhe, stopala ili je znojenje obilno po čitavom tijelu.

Ako je urođena i uzrok joj nije neko teže oboljenje, hiperhidroza nije opasna po opće zdravlje osobe, ali je iznimno neugodna i može utjecati na društveni život i bavljenje određenim aktivnostima i poslovima. Posebno ako je izražena na licu. Kod hiperhidroze važno je nadomještati izgubljenu tekućinu kako ne bi došlo do dehidracije.

Ukoliko sumnjate da vaše dijete ima hiperhidrozu, svakako se posavjetujte s pedijatrom kako bi otklonili neke druge moguće uzročnike prekomjernog znojenja.

 

Noćno znojenje

Mnoge roditelje brine još jedna pojava koja nije vezana za vruće dane i pretjeranu aktivnost, a to je noćno znojenje mališana. Neka se djeca, pa čak i dok su još bebe, jako znoje tijekom noći i ujutro se bude sva mokra.

No razloga za brigu nema, jer kod većine djece i to je potpuno normalna pojava. Naime, djeca se znoje u fazama dubokog spavanja. Djeca se noću znoje još i više nego odrasli, jer upravo u tim dubokim fazama sna provode duži period tijekom noći no odrasli. Osim toga, sustav za reguliranje tjelesne temperature kod male djece još nije u potpunosti sazrio, a žlijezde znojnice im pokrivaju veće površine u usporedbi s ostatkom tijela, nego je to slučaj s odraslima.

Stoga se ne treba brinuti čak i ako se dijete probudi mokre pidžamice i mokre kosice. Naravno, možda je znojenje bilo rezultat toga što je vašem mališanu jednostavno bilo vruće. Ukoliko je djetetu pretoplo to možete vrlo lako prepoznati po tome što će ono biti vruće i lagano se znojiti još i prije no što je čvrsto zaspalo. Ako je u sobi prevruće, pokušajte je rashladiti i/ili pokrijte dijete laganijim pokrivačem. Djeca bi trebala spavati u pidžamicama, odnosno imati jedan sloj odjeće ljeti. Zimi je u redu odjenuti mališanima i potkošulju.

Noćno znojenje ponekad može biti znak i nekog oboljenja. Često se javlja kada se tijelo bori s nekom infekcijom. Jače se znoje i mališani s apnejom jer se tijelo jako umara da udahne potrebnu količinu kisika.

Ako dijete ima neki od sljedećih simptoma osim znojenja, bilo bi najbolje posjetiti liječnika: visoku temperaturu, glasno hrkanje, teško disanje ili pauze u disanju, te bilo koji drugi simptom bolesti (povraćanje, kašalj, proljev i slično).

Ako se radi samo o znojenju, to je uobičajena pojava koja bi se trebala s vremenom smanjiti. Kako dijete raste i dalje će se znojiti u snu kao i većina odraslih, ali se neće buditi u potpuno mokroj pidžamici.

 

Noćno znojenje kod beba

Kao i mala djeca i bebe se često znoje tijekom spavanja. Kao što smo spomenuli u uvodnom dijelu, znojenjem upravlja živčani sustav koji kod beba još uvijek nije u potpunosti razvijen. Bebe provode vrlo duge periode u dubokom snu, a neke bebe znoje se više jer su genetski tome podložnije. Najčešći uzrok znojenja je taj što su previše zamotane. Iako je bebicama potrebna temperatura nekoliko stupnjeva viša no odraslima, važno je pripaziti kako ćemo ih odijevati, pokrivati i zamatati tijekom spavanja. Bebin organizam nikako ne smijemo dovesti do pregrijavanja zbog mnogo ozbiljnijih posljedica koje ono ima na zdrav razvoj.

Postoje situacije u kojima bi bilo dobro posavjetovati se s pedijatrom. Kod beba, posebno onih mlađih od 6 mjeseci pretjerano znojenje može biti znak oboljenja. Primjerice, ako se beba znoji i u drugim situacijama, posebno ako se znoji tijekom hranjenja, može biti da ima problema sa srcem. Uz znojenje, ostali simptomi uključuju slabije dobivanje na težini, otežano disanje, gubitak na težini, brzo umaranje kod hranjenja i bljedoća kože. Osim srca, bebici probleme može raditi i štitnjača, određeni poremećaji živčanog sustava ili genetski nasljedene bolesti, ali sve one također dolaze s nizom drugih simptoma osim znojenja.

 

Znojenje i neugodni miris kod djece

Sam znoj rijetko ima neki posebni miris. Radi se o slankastoj tekućini koja se potom miješa s drugim česticama na koži. Te čestice mogu biti bakterije ulovljene na dlakama, “mrtve” stanice kože ili jednostavno prljavština. Kad se vlaga (znoj) pomiješa s bakterijama i koža od toga pravovremeno ne očisti, nastupaju mnogi neugodni mirisi.

Kod djece takve se situacije često događaju na nogama. Bakterije zaostale u obući pomiješaju se sa znojem i uskoro tenisice ili cipele postaju leglo neugodnih mirisa.

Ako nije pitanje higijene, znoj s neugodnim ili neobičnim mirisom kod djece koja još uvijek nisu u pubertetu, može biti znak zdravstvenih problema. Najčešće se radi o neugodnom mirisu ispod pazuha kojeg se vrlo teško riješiti bez obzira na redovitu higijenu i čistu odjeću. Naime, tek u pubertutu dolazi do znojenja koje je potaknuto sekundarnim spolnim hormonima te do rasta dlaka na kojima se zadržavaju bakterije koje su “krivac” za neugodne mirise.

Ako dijete još nije u pubertetu, odnosno ako je mlađe od 8 ili 9 godina a već ima intenzivan miris znoja moguće je da se radi o preuranjenom pubertetu, ali to svakako treba potvrditi nadležni pedijatar ili endokrinolog. Naime, neka djeca imaju miris kao odrasli već sa 7 godina, ali ne pokazuju nikakve druge simptome puberteta. U takvim situacijama liječnici neće poduzimati ništa posebno, osim što će savjetovati intenzivniju higijenu, promjenu prehrane (ukoliko dijete jede puno procesuirane hrane) i eventualno dezodorans.

Ako se pak radi o preuranjenom puberteu javit će se i drugi tipični simptomi (rast dlačica, mutacija glasa, prištići, rast spolovila kod dječaka, rast grudi kod djevojčica i slično).

Osim preuranjenog puberteta, odnosno hormonalnih promjena, znojenje neugodnog mirisa kod djece mogu izazvati i:
– hormoni i aditivi u mlijeku, mliječnim proizvodima, jajima i mesu (prema nekim studijama),
– metabolički poremećaji (ali i oni dolaze s nizom drugih ozbiljnih i prepoznatljivih simptoma),
– hiperhidroza i neredovita higijena,
– fenilketonurija – relativno rijetka nasljedna bolest u kojoj nedostaje enzim odgovoran za proces metabolizma aminokiseline fenilalanina, što dovodi do opasno visokog nivoa fenilalanina u krvi. Pogođena djeca često imaju miris na “miševe” koji potiče od metabolita fenilalanina (fenilacetične kiseline) u mokraći i znoju.