Zbog sina alergičnog na sve industrijske slatkiše, Tijana Božović Galjanić iz Opatije pokrenula je vlastitu proizvodnju energetskih pločica od suhog voća i orašastih plodova.

Sin se borio s određenim intolerancijama na hranu koje su se manifestirale kožnim osipima. Kako je bio mali teško sam nadoknađivala njegovu potrebu za slatkim pa sam počela miksati slatkiše u vlastitoj kuhinji, objašnjava mama Tijana.

Bez šećera, glutena i mlijeka

Miksanje je u godinu dana spontano preraslo u ozbiljan posao. I dalje sve radi sama, ručno i dnevno napravi oko 500 pločica. Smjesu ne peče već dehidrira kako bi se sačuvali svi vitamini.

Znali smo da imamo stvarno fantastičan proizvod koji nema dodanog šećera, glutena, mliječnih proizvoda koji mogu eventualno uzrokovati nekakve intolerancije, ističe Tijana te nadodaje da se pozabavila i ambalažom za energetske pločice.

[PROČITAJTE JOŠ: Na što treba obratiti pažnju kada dijete ima alergiju na hranu?]

Nagrada za ambalažu

U tome joj je pomogla Riječanka Veronika koja se dizajnom bavi već 18 godina. Zajedničkim snagama osmislili su ime i zanimljivu ambalažu. U četiri boje predstavile su četiri dominantna okusa: čokoladno-voćni, tiramisu, jabuku i kokos.

Odlučili smo se na igru riječi “super heraw” kao sirovo i jedno je povlačilo drugo, ističe dizajnerica Veronika Uravić Čolak te dodaje da su omoti za super herojske pločice pobijedili na prestižnom svjetskom natjecanju dizajna.

Konkurencija je bila velika, pristiglo je čak 8 tisuća radova iz 50 zemalja i samo najbolji su osvojili nagrade. Priznanje za svoj rad i trud dodatno im je dalo vjetar u leđa pa planiraju plasirati još četiri nova okusa do proljeća ove godine. Postojeći proizvodi prodaju se u 60 hrvatskih trgovina, a osvajaju englesko, finsko, njemačko i slovensko tržište.

Bez obzira koliko se širili, kažu, nikada neće postati industrija već će super herojske zdrave pločice i dalje na Kvarneru raditi ručno.

[PROČITAJTE JOŠ: Alergije kod djece – odgovori stručnjaka na najčešća pitanja stručnjaka]