Žvakanjem i usitnjavanjem hrane, mliječni zubi igraju važnu ulogu u probavnom sustavu. Također su važni za oblikovanje govora i pravilan izgovor. Imaju i estetsku komponentu te pridonose ljepoti djetetova osmijeha.

Treba naglasiti da je jedna od najvažnijih uloga mliječnih zuba da čuvaju mjesto za pravilno nicanje trajnih zuba. Također, mliječni zubi omogućavaju normalan razvoj čeljusti i mišića. Nesanirani, karijesom zahvaćeni mliječni zubi mogu prenijeti infekciju na trajne zube. Svaki prijevremeno izgubljeni zub predstavlja potencijalni uvod u brojne nepravilnosti, koje u kasnijem periodu nerijetko zahtijevaju dugotrajnu i skupu terapiju. Ako sve to uzmemo u obzir, možemo reći da je zdravlje dječjih zuba vrlo važan segment sveopćeg djetetovog zdravlja.

Stoga, zdravu naviku redovitog održavanja oralne higijene kreirajte rano. Nakon rođenja, prije nicanja zuba, djeci treba prebrisati usnu šupljinu s čistom, vlažnom gazom nekoliko puta na dan. Tako se stvaraju preduvjeti za kontrolu plaka (štetnih naslaga ostataka hrane, bakterija i njihovih toksina na zubima) i navikava ih se na održavanje oralne higijene.

Djecu ne treba stavljati na spavanje s bočicom koja sadrži zašećerene napitke, mlijeko ili bilo što osim vode jer takva navika može dovesti do tzv. karijesa bočice. Čak i nakon dojenja, kad dijete zaspi i prestane sisati, poželjno je obrisati djetetova usta. Jednom kad se zub pojavi u ustima, zadaću preuzima četkica za zube kao i ona ruka koja s njom upravlja – roditeljska. Upravo iz tog razloga je bitna edukacija roditelja o pravilnom izboru četkice, zubne paste i tehnike četkanja.

Čim iznikne prvi zub, stvorite navike četkanja 2x na dan, ujutro i navečer prije spavanja. Koristite mekanu četkicu posebno dizajniranu za djeci i zubnu pastu bez fluora sve dok dijete ne nauči kako ispljunuti. Budite uporni i maštoviti u periodima kada četkanje bude izvor protesta vaših mališana. Sjetite se da djeca negoduju i prilikom presvlačenja i pranja kose, pa samo budite uporni. Vaša dosljednost dugoročno će se isplatiti. Takvo asistirano četkanje treba provoditi do sedme ili osme godine dok se djetetova motorina ne razvije toliko da je u stanju samo pravilno očistiti sve površine zuba i zubnog mesa.

Mliječni zubi nerijetko su dosta razmaknuti, te nije potrebna upotreba zubnog konca ili interdentalnih četkica koje čiste prostor između zuba. Nicanjem trajnih zuba, uz njihovo pranje četkicom, uvodi se i taj segment održavanja oralne higijene.

Iskra Bolfek, dr.med.dent., Dental centar Gentle Touch