Prema nekim istraživanjima, u dojenačkoj dobi čak 50 posto djece grize nokte, dok u dobi od sedam do deset godina to radi njih 28 do 33 posto. Na pitanje roditelja zašto djeca grizu noktiće, nije moguće dati jednoznačan odgovor. Neki stručnjaci smatraju kako je u pozadini te navike ublažavanje tjeskobe, odnosno opuštanje u stresnim situacijama. Druga objašnjenja tvrde da uzroke možemo tražiti u niskoj motoričkoj aktivnosti i smanjenoj razini okolinskih podražaja. Neka istraživanja su pokazala da djeca koja grizu nokte imaju genetsku predispoziciju za ovu ružnu naviku.

Neželjene zdravstvene posljedice

Iako grizenje noktiju većini djece pomaže da se oslobode unutarnje emocionalne napetosti, roditelji trebaju imati na umu da ova navika sa sobom nosi puno neželjenih zdravstvenih posljedica. Područje ispod noktiju idealno je za nakupljanje bakterija, a kad djeca počinju gristi noktiće, bakterije se prenose u njihov organizam te mogu uzrokovati proljev i mučnine. Loše je za dječje zube i vilicu općenito, a nerijetko i utječe na nisko samopoštovanje ili negativno vrednovanje vršnjaka. Sasvim dovoljno razloga za potruditi se da dijete prestane gristi nokte.

Kako pomoći djetetu?

U većini slučajeva djeca nakon nekog vremena spontano prestanu gristi nokte. A ako se to ne dogodi, treba pokušati primijeniti neke od savjeta koje vam donosimo u nastavku.

Za početak, razgovarajte s djetetom o ovoj navici. Zajedno pokušajte pronaći potencijalne razloge koji bi mogli uzrokovati tjeskobu ili stres kod djeteta, primjerice dolazak bebe u obitelj, razvod, polazak u školu i sl. Djeca traže i žele roditeljsku pažnju, vrijeme i ljubav pa stoga obratite pozornost na dijete i njegova trenutačna iskustva. Igrajte se češće s djetetom, organizirajte zajedničke obiteljske aktivnosti, pomognite mu u rješavanju zadaće itd.

Obavezno uvedite i češće rezanje noktiju kako ne bi dovoljno narasli i potaknuli dijete na grickanje. Ako to ne pomogne, posavjetujte se s vašim liječnikom ili ljekarnikom. Danas na tržištu postoji veliki broj kozmetičkih proizvoda koji pomažu u odvikavanju grizenja noktiju.

Ne koristite se metodoma “držanja lekcija” i kažnjavanja jer one neće uroditi plodom. Umjesto toga, djetetove ručice radije uposlite vježbanjem, stiskanjem loptice i sl. Vježba koja pomaže u smanjenju potrebe za grickanjem je križanje ruku. Vježbu dijete može izvesti stojeći ili sjedeći na način da desni dlan na predjelu zgloba prebaci preko lijevog i ispreplete prste vraćajući sklopljene dlanove prema tijelu i stavljajući ih naslonjene na bradu.

Ako dijete povremeno gricka noktiće kako bi umanjilo stres, nema potrebe za brigom. Međutim, ako primijetite da dijete iznimno agresivno grize nokte, i to tako da ozlijedi nokat i prst, odmah potražiti pomoć stručnjaka.

Rezanje noktića ne mora biti nemoguća misija