U posljednjih 20 godina drastično se povećao broj ljudi s alergijskim reakcijama na hranu.

Procjenjuje se da oko 15 milijuna ljudi u Americi ima neku vrstu alergijske reakcije na hranu, a gotovo 6 milijuna oboljelih čine djeca. Najčešće alergije na hranu su od kikirikija, orašastih plodova – uključujući bademe, indijske oraščiće, pistaciju i orahe, mlijeko, jaja i plodove mora.

Alergolog i imunolog iz Dječje bolnice u Akronu, doktor Ravi Karnani smatra da do alergija na hranu dolazi zbog higijenskih hipoteza, aludirajući na razvoj antibiotika i današnjih sanitarnih sustava. Imunološki sustav ne reagira na isti način na različite infekcije kao prije 200 godina i zbog toga dolazi do alergija.

Znanstvenici su testiranjem došli do otkrića novih, obećavajućih tretmana u borbi protiv alergija. Najnoviji tretmani uključuju terapiju od 2 tretmana gdje se osjetljivijoj djeci, koja pate od sličnih alergija na hranu, daje prilika da kušaju hranu na koju su alergični. Odabrani pacijenti možda neće moći jesti gomilu hrane na koju su alergični, ali će steći toleranciju na tu hranu. Pacijenti će ponovno moći živjeti život, bez nekih većih ograničenja zbog bojazni od alergijskih reakcija.

Prvi tretman uključuje nošenje flastera koji sadrže malu količinu prehrambenog proteinskog alergena, kojeg apsorbiraju gornji slojevi kože.
Drugi tretman i liječenje, tj. oralna imunoterapija, uključuje unošenje malih količina alergene hrane u organizam pacijenta. Doza te hrane se povećava tijekom nekoliko mjeseci dok pacijent ne dosegne neku svoju razinu tolerancije na određenu hranu.

Na primjer, dijete, koje ima alergijsku reakciju na mlijeko, može početi konzumirati razrijeđeno mlijeko, tj. par kapi mlijeka dnevno. Taj unos bi se postepeno povećao tijekom nekoliko mjeseci sve dok dijete ne bi dnevno konzumiralo od 60 do 80 mililitara mlijeka bez ikakvih nuspojava.

Dr. Karnani ne predviđa pad broja pacijenta s alergijama na hranu u skoro vrijeme, ali se nada pronaći odgovorajući tretman u olakšavanju života oboljelih pacijenata. U idućih nekoliko godina, taj tretman mogao bi postati dio standardnog liječenja ljudi s alergijama na hranu.