Sunčanica je stanje izazvano pretjeranim izlaganjem suncu, kada se cijeli organizam prilagođava kako bi što bolje rashladio pregrijani dio tijela. Simptomi sunčanice u nekim slučajevima javljaju se odmah nakon izlaganja suncu, ali najčešće se javljaju nekoliko sati nakon, obično pred spavanje.

Simptomi

Kad je u pitanju sunčanica, djeca spadaju u vrlo osjetljivu skupinu, a što je dijete mlađe, teže će razviti simptome. Najčešći simptomi su suha koža, izrazito crvenilo lica, malaksalost, razdražljivost, preosjetljivost na svjetlo, a u težim slučajevima dolazi i do povraćanja. Starija djeca mogu se požaliti na glavobolju i mučninu. Nerijetko simptomi sunčanice mogu nalikovati i tipičnim simptomima gripe.

Što poduzeti?

Prvo što trebate napraviti jest skloniti dijete sa sunca i smjestiti ga u razvjetrenu, hladniju i mračniju prostoriju. Najbolje ga je polegnuti u poluležeći položaj, a u slučaju da je dijete palo u nesvijest, polegnite ga na bok. Obavezno rashladite dijete skidanjem odjeće i laganim polijevanjem vodom, po glavi i ekstremitetima – od vrha ruke prema niže i od vrha noge prema niže. Voda nikako ne smije biti hladna, već isključivo sobne temperature. Možete ga i istuširati mlakom vodom i pustiti da se njegovo tijelo prirodno osuši.

Ako je dijete dobilo sunčanicu onda njegovom tijelu nedostaje i određena količina tekućine koju možete nadoknaditi davanjem rashlađenog bezalkoholnog napitka (obična voda, sok ili čaj). Tekućinu nemojte davati odjednom u velikim dozama, već češće i po manje. Iscrpljenom dječjem organizmu potreban je i odmor pa se pobrinite da vaš mališan malo i odspava. Ukoliko je dobio temperaturu koju nikako ne možete spustiti te uporno povraća, obavezno potražite pomoć liječnika.

Kako spriječiti?

Kako bi vi i vaši najdraži nesmetano uživali u suncu i svim radostima koje ono nosi imajte na umu nekoliko stvari. Za početak, ne izlažite dijete suncu, i to od 10 sati ujutro do 4 sata popodne. Svakako povećajte i dnevnu konzumaciju tekućine pa neka se djetetu uvijek pri ruci nađe bočica vode. Obavezno rashladite prostorije u kojima borave djeca na prihvatljivu temperaturu. Ne zaboravite ga i zaštititi prikladnom odjećom, pokrivalima za glavu i kremama sa zaštitnim faktorom.

Kako rashladiti bebe i djecu tijekom ljetnih vrućina?