U usnoj šupljini djece, oko šeste godine života pojavljuju se prvi trajni zubi. Najprije izrastaju gornji i donji trajni kutnjaci, zubi zaslužni za najveći dio žvakanja. Zbog toga je ove zube (naravno i sve druge) važno sačuvati zdravima. Kutnjaci imaju izražen sustav fisura tj. kvržica i udubina na žvačnim plohama u kojima se nakupljaju naslage. Stoga se na ovim mladim trajnim zubima vrlo brzo pojavljuje karijes. Da bi se karijes izbjegao, zubi se pečate.

Kako i kada se izvodi postupak pečaćenja zubi? 

Pečaćenje je potpuno neinvazivno, bezbolno te ne zahtijeva uklanjanje tvrdoga zubnoga tkiva tj. bušenje ili anesteziju. Kakav je postupak? Zubi se prvo moraju očistiti kako bi se uklonile sve naslage s njegove površine. Slijedi kemijska priprema cakline pomoću tekućine ili gela, zub se potom dobro ispire i pažljivo posuši. Na posušenu griznu plohu zuba nanosi se materijal za pečaćenje koji zbog svoje tekuće konzistencije relativno lako prodire u sve jamice, udubine i žljebove. Materijal za pečaćenje se na kraju osvjetljava plavim svjetlom iz polimerizacijske lampe, kako bi iz tekućeg prešao u kruto stanje. Boja pečata je slična boji zuba pa vas estetika ne treba zabrinjavati. Odmah nakon izrade pečatnog ispuna dijete može normalno jesti i piti. Pečatni ispun uglavnom traje nekoliko godina, nerijetko i dulje. S vremenom se on troši zbog svakodnevnih žvakanja pa ga je stoga potrebno redovito kontrolirati jer samo neoštećen pouzdano štiti od neprijatelja – karijesa. Postupak pečaćenja važno je provesti nedugo nakon nicanja trajnog zuba – za prve kutnjake oko 6. godine, a druge kutnjake oko 12. godine života.

Zašto je potrebno raditi pečaćenje?

Na površini zuba nalaze se brojne fisure (usjekline) na zvačnim plohama između zubnih kvržica. Upravo se na tim mjestima otežano čiste zubi i na njima nastaje plak. Više od 75 posto karijesa pronađe dom u tim dubokim fisurama. Plak je u fisurama zaštićen od mehaničkog čišćenja pa tako pogoduje razmnožavanju bakterija zbog kojih nastaju uvjeti za razvoj karijesa na zdravim zubićima. Da bismo sve to spriječili preporuča se zaštititi trajne zube pečaćenjem zubi i time svesti rizik za razvoj karijesa na minimalnu razinu. Pečaćenje zuba smanjuje vjerojatnost od nastanka karijesa i do šest puta.

Od jednog šestogodišnjaka teško je za očekivati da vodi savršenu brigu oko higijene usne šupljine i da prilikom četkanja dopre baš do svih ploha zuba. Učenje pravilne tehnike četkanja dugotrajan je proces kojem treba posvetiti pažnju jer će vam djeca u kasnijoj dobi na tome biti zahvalni. Od najmanjih nogu treba ih uvijek iznova motivirati za redovito pranje zubi.

10 savjeta za poticanje večernjeg pranja zubića