Otprilike jedna od deset žena ima sindrom policističnih jajnika (PCOS) koji je najčešći uzrok neplodnosti. Sindrom policističnih jajnika događa se kad tijelo počne proizvoditi previše luteinizacijskog hormona, a jajnici počnu proizvoditi previše testosterona. Prekomjerne količine tih dvaju hormona narušavaju rad jajnika i normalan menstrualni ciklus.

[PROČITAJTE JOŠ: Kako prepoznati znakove ovulacije?]

Simptomi sindroma policističnih jajnika

Ovo su neki od najčešćih simptoma:

  • neuredne mjesečnice, dugi ciklus ili potpuni izostanak menstruacije
  • izostanak ovulacije
  • pretjerani rast dlaka
  • akne
  • pretilost
  • snažni bolovi u donjem dijelu trbuha

Što uzrokuje sindrom policističnih jajnika?

Iako nije potpuno jasno što uzrokuje sindrom, stručnjaci pretpostavljaju da je posrijedi genetski čimbenik. Nesposobnost tijela da primjereno koristi inzulin također može biti povezana s ovim sindromom. Naime, inzulin ne samo što regulira razinu šećera u krvi, nego i utječe na funkcioniranje jajnika.

Ženama s policističnim jajnicima u pravilu je narušena ravnoteža i drugih hormona (hormoni štitnjače), a povišene su i razine drugih muških hormona – i to bi također mogli biti čimbenici koji sudjeluju u njegovom nastanku. Stoga, ako vam je dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika, zamolite liječnika da provjeri stanje vaše štitnjače te protutijela štitnjače. 

Kako utječe na plodnost?

Zbog hormonskog poremećaja, jajnik ne može raditi kako spada, a jajne stanice ne mogu pravilno dozrijevati.  S vremenom se u jajniku nakupi puno folikula da se počne stvarati cista. S vremenom se oko jajnika počne stvarati i ovojnica koja remeti ovulaciju.

Liječenje policističnih jajnika

Odgovarajuće kontracepcijske pilule mogu dovesti hormone u ravnotežu, ali za žene koje žele zatrudniti, pilula nije najbolja opcija. Sindrom policističnih jajnika nije moguće u potpunosti izliječiti, no moguće je pravilnom terapijom i prehranom te redovitom tjelesnom aktivnošću ublažiti simptome.

Oboljelima s policističnim jajnicima savjetuje se smanjenje unosa mliječnih namirnica poput jogurta, vrhnja, svježih sireva, sladoleda i punomasnih sireva. Primjerice, kravlje mlijeko možete zamijeniti bademovim i zobenim, a vrhnje kokosovim mlijekom. Povećan unos vitamina B kompleksa i dovoljan unos kalcija i vitamina D također ublažavaju simptome PCOS-a.

[PROČITAJTE JOŠ: Testovi za neplodnost kod žena: što sve treba znati]