Glava boli i ne prestaje. Što ćete napraviti? Popiti tabletu i čekati da što prije počne djelovati. Malo za promjenu, jeste li razmišljali o nekim drugim metodama koje pomažu u “borbi” protiv dosadne glavobolje? Možda da probate s prirodnim lijekovima koji su puno neškodljiviji od farmaceutskih kemijskih lijekova protiv bolova. Jeste li znali da određene namirnice mogu ublažiti, pa čak i spriječiti glavobolje?

Jedite đumbir

Đumbir se već tradicionalno koristi za liječenje glavobolje. Stručnjaci iz Manchester Memorial Hospitala ističu da pola žličice svježeg đumbira u svakodnevnoj prehrani smanjuje čak i kronične glavobolje u roku od tjedan dana. Danski su istraživači pak došli do zaključka da đumbir sadrži snažan protuupalni spoj, kemijski sličan aspirinu koji je zaslužan za blokiranje leukotriena, spojeva koji pokreću bol u mozgu. Na koje se sve načine đumbir može pripremiti? Komadiće đumbira dodajte u proključalu vodu i kuhajte pet minuta. Po želji dodajte med ili mlijeko i konzumirajte ga dva puta dnevno. Druga mogućnost je da nanesete smjesu od jedne žličice đumbira u prahu i dvije žlice vode na čelo.

Bosiljak za opuštanje

U više navrata je dokazano da je bosiljak odlično prirodno sredstvo za opuštanje mišića, što je korisno za liječenje glavobolje. Kupite nekoliko listića svježeg bosiljka i stavite ga u šalicu kipuće vode. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim polako pijte čaj. Za blaže glavobolje, možete žvakati svježi bosiljak ili masirati glavu s uljem od bosiljka.

Pastom od cimeta protiv glavobolje

Cimet je bogat manganom, željezom i kalcijem i izuzetno je djelotvoran u borbi protiv glavobolje. Posebno efikasnom pokazala se pasta od cimeta. Napravite gustu ljekovitu smjesu tako da cimet pomiješate s vodom pa dobivenu smjesu nanesite na čelo i ostavite tako nekoliko minuta. Ako vam smjesa ne pomaže, probajte s ljekovitim napitkom od cimeta koji se dobije miješajući dvije i pol žličice cimeta u prahu s jednom šalicom mlijeka. Cimet i mlijeko prokuhajte na dvije minute, pa im dodajte žličicu i pol meda.

Badem – prirodni aspirin

Badem sadrži veliku količinu salicina – protupalne aktivne tvari zbog koje ovaj orašasti plod nazivaju i prirodnim aspirinom. Badem je bogat magnezijem, koji je važan za bolji protok kisika i nutrijenata u organizmu. Dokazano je da šaka badema, tj.  konzumiranje 10-12 komada dnevno ublažava i sprečava glavobolje. Ovaj orašasti plod možete jesti sirov ili ga namočiti preko noći u vodi pa ga dodati u obrok.

Stari recept s krumpirom i kupusom

Dokazano je da hrana bogata kalijem može ublažiti glavobolje. Kuhani ili pečeni krumpir s ljuskom pokazao se kao jedan od najboljih izvora kalija. Glavobolju možete pokušati riješiti i sa sirovim krumpirom koji ćete presjeći na pola i njime trljati predio oko sljepoočnice i čela. Kad se krumpir osuši, trebala bi polako prestajati i glavobolja. Protiv bolova, efikasnim se pokazao i oblog od listova kupusa. Za ovu vrstu prirodnog liječenja potrebno je prethodno malo izgnječiti jedan veći svježi list kupusa (kako bi malo pustio tečnosti) pa ga nasloniti na čelo i držati kao oblog.

Dakako, u namirnice koje se odlično bore protiv glavobolje spadaju i: luk, češnjak, ljuta paprika, crni papar, sjeme maka pa čak i običan indijski i zeleni čaj koji pomažu kod raznih oblika glavobolje.

Kako se na prirodan način riješiti glavobolje u trudnoći?