Madeži i promjene na koži

Na osjetljivoj dječjoj koži često se mogu uočiti promjene poput prištića, pjegica, madeža ili pak crvenih mrljica, koje često nestaju same od sebe. Sve te promjene zajednički možemo nazvati kožnim diskoloracijama. Diskoloracije se mogu pojaviti u raznim oblicima – pravilne ili nepravilne, „napuhnute“ ili ravne, a boja može varirati od laganog crvenila pa sve do crne ili ljubičaste. Iako je većina njih potpuno bezopasna i s vremenom jednostavno nestaje, neki oblici ipak mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme djeteta na koje treba na vrijeme reagirati.

Kada su u pitanju madeži, većina njih je sasvim bezopasna, međutim, ako u nekom trenutku počnu mijenjati svoj izgled, to može upućivati na opasnost od neke ozbiljne bolesti – melanoma kože. Bezopasan madež je pravilnog oblika, tj. okrugli, ovalni ili duguljasti. Boja madeža je također vrlo važna, a bezopasni madeži imaju svjetlo kestenjastu boju ili boju bijele kave. Jako tamni madeži, gotovo crni, razlog su za odlazak liječniku.

Gubitak kose

Zdrava i čvrsta kosa kod djeteta odraz je zdravlja cijelog tijela. Nedostatak i samo jednog nutrijenta u tijelu može se negativno odraziti na kosu, a nerijetko i rezultirati njenim prekomjernim ispadanjem. Prehrana u kojoj nedostaje kvalitetnih proteina može biti uzrokom pretjeranog gubitka kose. Neadekvatan status željeza koji rezultira anemijom jedan je od najčešćih prehrambenih razloga pretjeranog ispadanja kose.

Mjestimično ispadanje kose kod djece i mladeži može se pojaviti i zbog alopecije. Ovaj poremećaj može dovesti do potpune ćelavosti, iako u gotovo 90 posto slučajeva kosa iznova naraste u roku nekoliko godina. Ako je u pitanju univerzalna alopecija, dolazi do potpunog gubitka kose i tjelesnih dlačica, a vjerojatnost ponovnog rasta vrlo je mala, posebice ako se poremećaj javi u dječjoj dobi. Čupanje vlastite kose poremećaj poznat kao trihotilomanija također može biti uzrok opadanja kose, a najčešće se javlja u dječjoj dobi.

Promjene u ponašanju i raspoloženju djeteta tj. depresija

Depresija kod djece razlikuje se od normalnih promjena raspoloženja i emocija koje se javljaju tijekom dječjeg razvoja. Simptomi depresije kod djece mogu biti različiti i nerijetko zamaskirani ponašanjima kao što su burne emocionalne reakcije ili agresivna ponašanja. To se češće uočava kod mlađe djece, dok starija djeca češće iskazuju sniženo raspoloženje i tugu odnosno simptome sličnije depresivnom ponašanju odraslih.

Osnovni simptomi depresije najčešće su vezani uz osjećaj tuge, beznađa i promjena rapoloženja te obično uključuju neke od sljedećih znakova: povlačenje od prijatelja, promjene u apetitu i težini,  promjene u spavanju, umor, neuobičajeno nasilno ili buntovno ponašanje, somatske smetnje bez jasnog uzroka itd. Važno je da se roditelj javi za pomoć stručnjacima ukoliko primijeti da žalosno ili razdražljivo raspoloženje djeteta traje dulje od dva tjedna i da se javljaju neki od gore navedenih simptoma.

Oštećenje sluha

Ukoliko primijetite da dijete ne reagira na vaše zahtjeve tj. ne odgovora kada ga nešto upitate, možda vaše dijete ima problema sa sluhom. Do oštećenja sluha može doći u bilo kojem periodu života – otkad je dijete u utrobi majke pa do zrele dobi. Postoji i mogućnost da dijete privremeno izgubi sluh uslijed upale srednjeg uha, koja je jedna od najčešćih bolesti u dječjoj dobi. Svako treće dijete do treće godine preboli najmanje tri upale uha odnosno većina djece preboli barem jednu upalu uha u prvoj godini života. Ako posumnjate da vaše dijete ima problema sa sluhom, prvi korak je javiti se svom pedijatru i povjeriti mu svoje sumnje – on će vas uputiti specijalistu otorinolaringologu i logopedu.

Neprekidna žeđ

Konstantna žeđ može upućivati na neku skrivenu bolest, fizičku bolest ili emocionalnu, a u posljednje vrijeme najčešće ukazuje na dijabetes. Primjerice, djeca s dijabetesom tipa 1 mogu biti stalno žedna. To je zato što njihova razina glukoze u krvi raste, a tekućina se izdvaja iz tkiva. Ova djeca posebno mogu žudjeti za slatkim, hladnim pićima i žaliti se da su im usta suha i ljepljiva, a grlo suho i bolno. Ako vaše dijete pokazuje naznake dijabetesa tipa 1, što prije posjetite pedijatra. Testirajte dijete kako bi bili sigurni da nema dijabetes.

Redovito i glasno hrkanje

Djeca kod koje hrkanje prijeđe u pojavu koja se redovito događa, mogu imati veći rizik od razvoja određenih bolesti. Za početak, tu su promjene u svakodnevnom ponašanju koje stručnjaci povezuju s pojavom hrkanja. Neka su istraživanja pokazala da mališani koji hrču često imaju poremećaj pažnje, a kasnije se u životu mogu javiti i anksioznost te depresija.

Hrkanje može biti i posljedica prilično česte pojave kod male djece, a riječ je o trećem krajniku, tkivu koje se nalazi iza nosne šupljine. Ponekad se događa da treći krajnik jednostavno previše izraste i stvara probleme prilikom disanja na nos. Unatoč činjenici da ste primijetili kako vaše dijete zaista hrče gotovo svake noći, ne bi trebalo biti razloga za paniku. No, isto tako ne biste smjeli navedeno u potpunosti ignorirati. Specijalistički pregled je poželjno napraviti kako biste čuli mišljenje liječnika o uzrocima ove pojave.

Ove simptome kod djece nikad nemojte ignorirati