Nedavno je na HTV-u objavljena reportaža da je epidemija pete bolesti zahvatila cijele vrtićke skupine djece.

Peta bolest (Erythema infectiosum ili megaleritem) je blaga virusna bolest, a uzrokuje je parvovirus B19. Naziva se još “osipom ispljuskanih obraza” zbog simptoma intenzivnog crvenila na obrazima.

Ova bolest nije opasna, javlja se sporodični ili epidemijski, liječi se spontano te ostavlja trajni imunitet u tijelu oboljelog.
Peta bolest nema svoju “sezonu” i može se pojaviti u bilo koje doba godine.

Simptomi pete bolesti su osip i crvenilo lica i tijela, grlobolja, blago povišena temperatura, želučane tegobe, glavobolja, umor i svrbež, a više od 25% zaraženih nema nikakve simptome.

Jednom kad izbije osip (6 do 7 dana nakon doticaja s virusom), osoba prestaje biti zarazna. Ova bolest najčešće pogađa djecu vrtićke i školske dobi, tete u vrtićima i učiteljice u školama, tj. sve one koji dolaze u kontakt sa zaraženom djecom. Bolest se prenosi s čovjeka na čovjeka preko sekreta dišnih sustava koji se šire zrakom, rukama, predmetima, direktnim kontaktom, s majke na plod ili transfuzijom krvi.

Cjepivo protiv ove bolesti ne postoji.

Što se samog liječenja tiče, ono najčešće nije potrebno jer bolest prolazi spontano. Oprez je obavezan kada vi ili vaše dijete imate anemiju srpastih stanica, ako ste trudni ili ako vi ili vaše dijete imate oslabljen imunološki sustav. U tim su slučajevima, kao i kod većine zaraznih bolesti, moguće se komplikacije.

Mjere prevencije važne su u sprječavanju daljnjeg širenja zaraze. Trudnicama, bolesnicima s oslabljenim imunološkim sustavom i bolesnicima s anemijama savjetuje se izbjegavanje kontakta s oboljelima. Važno je prati ruke, ne dijeliti hranu i piće te svom malom bolesniku osigurati dovoljno odmora i tekućine.