Karijes je bakterijska infekcija zuba i jedna je od najčešćih bakterijskih bolesti djece. Smatra se da tijekom života do 90% svjetske populacije oboli od karijesa.

Karijes nastaje kada se na zub vežu bakterije koje od jednostavnih šećera iz zubnog plaka proizvode kiselinu. Kiselina polako otapa tvrdu površinu zuba i kada površina dovoljno oslabi, puca te na zubu nastaje rupica koji prepoznajemo kako karijes.

Karijes je u ranoj fazi nastanka bijele boje i roditelji ga ne prepoznaju. Nakon nekoliko mjeseci u ustima, karijes se oboji pigmentima iz hrane pa postaje smeđ ili crne boje i tek je tada roditeljima prepoznatljiv. Djeca koja nisu zaražena kariogenim bakterijama neće razviti karijes čak i ako nemaju dobru oralnu higijenu i jedu mnogo slatkiša.

Nakon rođenja djeca nemaju u ustima kariogene bakterije i takvo stanje traje najčešće do nicanja prvog mliječnog zubića. Istraživanja su pokazala da se djeca zaraze kariogenim bakterijama češće od majke (rjeđe od oca) do druge godine života. Majka koja sama ima aktivne, nepopravljene karijese rezervoar je loših bakterija. Prijenos bakterija iz majčinih usta se događa upotrebom iste žlice majke i djeteta, lizanjem bebine dude, pijenjem iz iste čaše, ljubljenjem djeteta u usta i ostalim načinama gdje postoji prijenos sline.

Često čujemo kako mame govore da imaju loše zube i da su ih naslijedile od roditelja, no zapravo su od roditelja ‘naslijedile’ bakterije koje su dovele do omekšavanja zuba i nastanka karijesa.

Najjednostavniji i najvažniji način kako spriječiti nastanak karijesa je održavati dobru oralnu higijenu roditelja i djeteta čim se pojave prvi zubići u ustima, ali i prije nego niknu zubići. Da li dobro održavate zubiće djeteta čistima reći će vam vaš stomatolog na prvom pregledu djeteta koji bi se trebao napraviti najkasnije do prve godine života djeteta. Na žalost statistika pokazuje da je samo 10 % jednogodišnjaka i nešto manje od 25% dvogodišnjaka bilo kod stomatologa.

Prvi pregled djeteta traje kratko. Unutar nekoliko minuta može se pregledati i vrlo nemirno dijete. Također roditelji dobivaju upute o tehnikama četkanja dječjih zubića te na koji način oprati zube djetetu koje ne surađuje.

Bez obzira ima li vaše dijete vidljivi karijes ili sve zdrave zube 5 jednostavnih pravila smanjuje rizik za širenje postojećeg i nastanak novog karijesa:

1. OBUZDAJTE DJETETOVU ŽELJU ZA SLATKIŠIMA – više obratite pažnju na učestalost jedenja slatkiša nego na količinu. Manje je štetno pojesti cijelu čokoladu odjednom, nego pojesti kockicu svakih pola sata jer stalnim grickanjem slina ne ispire višak hrane sa zuba pa su zubi stalno izloženi jednostavnim šećerima od kojih nastaje kiselina. Osim čokolada i bombona, treba ograničiti usnos krekera, smokija i ljepljivog suhog voća.

2. PIJTE VODU – ako dijete pije samo zašećerene čajeve i sokove (čak i razrijeđene vodom) zubići se neprestano kupaju u jednostavnim šećerima od kojih nastaje kiselina koja otapa zube. Najšetenije je noćno pijenje čaja i mlijeka jer je tijekom spavanja smanjeno lučenje sline, zubi se suše i osjetljiviji su na učinak kiseline. Preporučuje se da nakon navršenih 14 mjeseci života djeteta noćne obroke ukinete ili ih zamijenite vodom. Istraživanja su pokazala da je nakon navršenih 18 mjeseci noćno dojenje jednako štetno za zube kao ostali zaslađeni napitci.

3. ODRŽAVAJTE DOBRU ORALNU HIGIJENU – dječje zubiće treba prati svaki dan ujutro nakon doručka i navečer prije spavanja. Četkica za zube može biti ručna ili električna. Malo dijete će četkicu izgristi već nakon nekoliko pranja tako da ćete u početku četkicu mijenjati vrlo često. Također mala djeca negoduju, vrište i pranje zubića zna biti vrlo teško i zamorno. Ne odustajte! Pranje zdravih zubića ne boli i to je navika za koju će vam trebati nekoliko mjeseci da ju dijete prihvati.

4. KORISTITE MALU KOLIČINU FLUORA – zubne paste za djecu sadrže manje fluora nego paste za odrasle i primjerenije su za korištenje. Dovoljno je na četkicu staviti paste veličine zrna riže. S tom količinom dijete će imati potrebnu količinu fluora na zubićima, a roditelj ne mora brinuti ako dijete ne zna ispljunuti višak paste jer su tako male količine sigurne i ako ih dijete proguta.

5. BRINITE ZA VLASTITO ORALNO ZDRAVLJE – ukoliko sami imate nesanirani karijes vrlo je velika vjerojatnost da će bakterije iz vaših usta prijeći na vaše dijete. Istraživanja su pokazala da majke koje imaju mnogo kariogenih bakterija mogu značajno smanjiti količinu bakterija ako svaki dan 3-4 puta žvaču žvakaću gumu sa ksilitolom (mogu se kupiti u ljekarnama). Također je važno da i sami održavate dobru oralnu higijenu jer ste sami najbolji primjer vašem djetetu. Ako zajedno perete zube i redovito odlazite na kontrole stomatologu, vaše će dijete usvojiti vaše dobre navike.

Autor: Lana Ćaleta Cupek, dr. med. dent.

Privatna ordinacija dentalne medicine Ćaleta Cupek