Tobogan – jedna od najomiljenijih dječjih sprava na kojima djeca vole provoditi vrijeme. Zbog sigurnosti djeteta neki roditelji se niz tobogan nerijetko odluče spuštati s djetetom u krilu i bez puno razmišljanja uživati u igranju. Međutim, jesu li se oni ikad zapitali koliko je zapravo (ne)sigurno spuštanje niz tobogan u dvoje?

Prema najnovijoj studiji, tobogan baš i nije toliko bezazlen kako se na prvu čini. Dokazano je da spuštanje niz tobogan u krilu roditelja, odnosno odrasle osobe, može biti opasno za dijete koje pritom može slomiti nogu ili se ozbiljnije ozlijediti na neki drugi način.

Istraživači ističu da kada dijete juri niz tobogan samo, šanse da nogom zapne su vrlo male. Međutim, dok je u roditeljskom krilu, ukupna težina je veća, a to pogoduje razvoju veće brzine. Ako u takvoj situaciji dijete zapne stopalom za tobogan, šanse za lom kosti puno su veće. Vrpoljenje djeteta u krilu roditelja također može povećati šansu od ozljeda.

U većini slučajeva koje sam vidio, roditelji nisu znali da su kod takvog spuštanja znatno veće šanse da se dijete ozbiljno ozlijedi. Uvijek kažu da nikada ne bi to napravili da su znali za opasnost, istaknuo je Charles Jennissen, liječnik i profesor na američkom Medicinskom sveučilištu Carver.

Stručnjaci savjetuju izbjegavanje ovakvog tipa igre i pritom mole roditelje da uvijek budu na oprezu kada se dijete spušta niz uvijek popularni tobogan. Prema nekim podatcima, najviše ozljeda na toboganima dogodilo se kod djece između 12 i 23 mjeseca starosti. U 35 posto slučajeva radilo se o frakturi donjeg dijela noge.

U Hrvatskoj ne postoji jedinstvena statistika koliko se ozljeda dogodi na igralištima. No, prema podatcima Klinike za dječje bolesti Zagreb dnevno se zaprimi desetak djece s težim ozljedama nastalim na dječjim igralištima.