Namirnice koje na prirodan način potiču stvaranje majčina mlijeka

Svaka mlada majka zna da je majčino mlijeko prirodna i najzdravija namirnica za normalan rast i razvoj novorođenčeta.

healthy-food-1348430_960_720

Svaka mlada majka zna da je majčino mlijeko prirodna i najzdravija namirnica za normalan rast i razvoj novorođenčeta U nekim slučajevima dogodi se da majčino tijelo jednostavno prestane proizvoditi dovoljnu količinu mlijeka koje bi trebalo zadovoljiti sve nutritivne potrebe mališana. Iako postoje proizvodi koji u takvim situacijama služe kao zamjena, zašto ne biste najprije na prirodan način pokušali potaknuti stvaranje mlijeka?

Postoji jedna stara izreka koja kaže „ono si što jedeš“, koja je u ovim slučajevima i više nego prikladna. Konzumacija određenih namirnica može zaista učiniti čuda i potaknuti stvaranje mlijeka u majčinom tijelu.

Zobena kaša

Zob je oduvijek poznat kao jedna od najkompletnijih žitarica, što se nutritivnih vrijednosti tiče. Osim ugljikohidrata, smatra se odličnim izvorom prehrambenih vlakana te mnogih vitamina i minerala poput fosfora, magnezija, cinka te vitamina B1. Istraživanja su pokazala kako je ova čudotvorna namirnica također važna kod prevencije dijabetesa koji se može javiti u razdoblju nakon trudnoće. Veliki udio spomenutih nutrijenata kod mnogih je žena potaknuo stvaranje mlijeka, a načini konzumacije su zaista mnogi. Od jednostavne zobene kaše s mlijekom za doručak, pa do ukusnih keksića od zobenih pahuljica i suhog voća – ovu bi povoljnu i raširenu namirnicu svakako trebalo uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Losos

Sva riba obiluje zdravim masnoćama, te ju nutricionisti uvijek preporučuju kao namirnicu koju bi trebalo konzumirati barem jednom tjedno. Losos se izdvaja kao vrsta koja sadrži poseban udio Omega-3 masnih kiselina koje spadaju u prijeko potrebne nutrijente koje tijelo ne može samo proizvesti. Te masne kiseline glavni su preduvjet za normalan rad i zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Uvođenje lososa u prehranu kod dojilja također potiče hormone odgovorne za laktozu na ubrzan rad. Načini pripreme su brojni – od prženog do lososa kuhanog na pari, ili pak dimljeni file kao glavni sastojak ukusnog i zdravog sendviča. Meso ove ribe ukusna je i iznimno cijenjena namirnica koja, ovisno o načinu pripreme, lako zadovoljava različite ukuse.

Špinat

Ovo lisnato povrće prije svega je poznato kao bogat izvor željeza. Kod mladih mama on je često nezamjenjiva namirnica kad žena prolazi kroz razdoblje krvarenja nakon poroda koje može biti i obilnije, pa čak i rezultirati anemijom. Upravo će špinat veoma brzo organizmu donijeti prijeko potrebno željezo koje je krvarenjem izgubljeno. Špinat je, uz željezo, odličan izvor kalcija i folne kiseline koja je jedna od spojeva odgovornih upravo za stvaranje mlijeka. Listove špinata možete jednostavno uvrstiti u miješanu salatu koju inače jedete kao prilog. Zapamtite samo kako unos špinata treba biti ograničen na otprilike jednu šaku dnevno, što je tijelu i više nego dovoljno. Prevelik unos mogao bi rezultirati probavnim smetnjama kod bebice nakon dojenja.

Mrkva

Ovo gomoljasto povrće intenzivne narančaste boje gotovo svi ljudi koriste u svakodnevnoj prehrani. Kao mali vjerojatno smo ju svi redovito jeli u maminoj domaćoj juhi, te slušali priče kako upravo mrkva osigurava oštar vid. No, ona čini i mnogo više od toga. Velik udio vitamina A čini ju namirnicom koja kod mlade majke ubrzano potiče žlijezde na laktaciju. Iznimno je vrijedna i ako se konzumira sirova, te ju slobodno možete naribati preko zelene salate. Za doručak možete odabrati i zdrav smoothie u koji ćete staviti jabuku, sok naranče, te jednu mrkvu – njen slatkasti okus koji nije previše intenzivan slaže se s velikim brojem namirnica i postoji velik broj načina za njeno uvođenje u svakodnevnu prehranu.

Bademi

Baš kao i losos, ovi orašasti plodovi cijenjeni su kao bogat izvor Omega-3 masnih kiselina, te vitamina E. Uz to što masne kiseline potiču mliječne žlijezde na rad, mnoge su žene u bademima pronašle namirnicu koja može smanjiti neugodne strije s kojima većina mladih majki nakon poroda vodi borbu. Za bržu apsorpciju nutrijenata iz badema, stručnjaci preporučuju da ih prije konzumacije usitnite. Tada ih možete dodati žitaricama ili zobenoj kaši te napraviti ukusan doručak koji će vašem tijelu osigurati dostatnu količinu vitamina i minerala potrebnih za zdravlje vas i vašeg novorođenčeta.