Djetetov vas je stomatolog uputio ortodontu i vaš mališan dobio je preporuku za nošenje zubne proteze odnosno aparatića. Današnji aparatići nisu ni blizu starih i glomaznih proteza već su gotovo omiljeni modni dodatak školarcima koji rado koriste dostupne verzije šarenih dodataka, gumica i šljokica kako bi svoje metalne kućice još više istaknuli.

Aparatić je ortodontska napravica za ravnanje zubiju, ispravljanje zagriza te uspostavljanje pravilnog odnosa donje i gornje čeljusti, a djeca se s njim prvi put najčešće susreću u predškolskoj dobi i nižim razredima osnovne škole.

Fiksni ili mobilni aparatić za zube?

Iako se s postavljanjem aparatića čeka određeno vrijeme, najčešće dok svi mliječni zubi ne ispadnu, prvi se posjet ortodontu preporuča u sedmoj godini života jer se tada čeljust najviše formira, ispadanjem zubiju. U toj dobi, ortodont može predvidjeti hoće li dijete trebati aparatić prema njegovu zagrizu, a aparatići se najčešće postavljaju u dobi od 9 do 14 godina.

Hoće li dijete dobiti fiksni ili mobilni aparatić ovisi o vrsti zubiju, tj. djeca koja još uvijek imaju mliječne zube zagriz će moći korigirati mobilnim aparatićem, dok će djeca koja imaju sve trajne zube, zagriz moći ispravljati isključivo fiksnim aparatićem.

Obično se mobilnim aparatićem započinje ortodontska terapija koja se nastavlja fiksnim aparatićem. Mobilni, kako mu ime kaže, pomičan je aparatić rađen za svako dijete ponaosob, a moguće ga je vaditi i stavljati u usta.

Iako se čini kao jednostavnija opcija, vrijeme nošenja mobilnog aparatića, ovisno o slučaju, znatno je dulje od vremena nošenja fiksnog aparatića, a djeca ga ponekad moraju nositi i više od pola dana i cijelu noć u ustima što im može smetati.

Fiksni se pak aparatić fiksira za zube, a za razliku od mobilnog koji se sastoji od žice i podloge za nepce, ima žicu, bravice i gumice za bravice. Moguće ga je postaviti u klasičnoj, metalnoj verziji, ali i u keramičkoj ili šarenoj.

Higijena aparatića je neophodna

Postavljanje aparatića nije bolno, ali može biti neugodno. Djeca se kod mobilnog aparatića najviše žale na uzimanje otisaka te osjećaj nakon zatezanja aparatića posebnim ključem kojim ortodont podešava čvrstoću.

Fiksni pak aparatić u početnim tjednima nošenja može stvarati veće poteškoće, a djeci najviše smeta osjećaj stegnutosti i bolno žvakanje pa se u prvim danima nošenja savjetuje mekša hrana. Žvakaće gume, gumeni i rastezljivi bomboni postaju prošlost za male korisnike fiksnih aparatića, a redovita higijena usne šupljine je neophodna.

Mobilni se aparatić, zbog stalnog vađenja i vraćanja lako može onečistiti pa je važno voditi brigu o njemu kad je izvan upotrebe. Na tržištu postoje brojne šumeće tablete i tekućine za čišćenje u kojima se aparatić čuva kada nije u ustima.

Dostupni su i plastični spremnici za mobilne aparatiće u koji dijete može odložiti aparatić za vrijeme obroka u školi i sl.

Fiksni se aparatić također mora održavati svakodnevno posebice iza svakog obroka kako bi se pravovremeno uklonili ostaci hrane koji uzrokuju karijes. Posebne četkice pomoći će djetetu da očisti i manje dostupne površine na zubima, a nježno rukovanje i izbjegavanje tvđih jela, sačuvat će fiksni aparatić od ranog oštećenja, lomova žica ili bravica.

Aparatić za zube nije besplatan za svako dijete

Roditelji su godinama kritizirali hrvatsko javno zdravstvo zbog preduge liste čekanja za ostvarivanje prava na besplatan aparatić no sada, kada je stanje reguliranije, pojavio se problem da većina djece ipak neće imati pravo na besplatan aparatić već samo hitni slučajevi odnosno djeca s većim deformacijama vilice, zagriza, krivo niknutim zubima ili s nedostatkom nekoliko zubiju.

Ovisno o slučaju, ortodont će, bez obzira na to je li dijete osigurano preko HZZO-a, procijeniti spada li njegov slučaj u kategoriju koju HZZO pokriva, a svi ostali  koji aparatić potražuju zbog estetskih razloga, bit će primorani platiti nimalo ugodnu cijenu za zubnu protezu.